Za ljubljenim vodjo niso žalovali le Severni Korejci, ampak tudi narava. Ne samo severnokorejska, ampak tudi evropska. Foto: Reuters
Za ljubljenim vodjo niso žalovali le Severni Korejci, ampak tudi narava. Ne samo severnokorejska, ampak tudi evropska. Foto: Reuters

S severnokorejskega veleposlaništva v Nemčiji so tako sporočili, da sta se po smrti ljubljenega vodje dva čudeža zgodila tudi v tej evropski državi. 20. decembra lani, dan po objavi novice o Kimovi smrti, je veleposlaništvo Severne Koreje v Nemčiji obiskala sinica, ki je eno uro preždela pred vhodom v stavbo in s kljunom trkala po šipi. Poleg tega je ves čas žalovanja za Kimom (in ne glede na mrzlo vreme) cvetela roža.

"Zdi se, kot da bi po novici o smrti izjemno velikega moža ptič obiskal žalno središče, da bi izrazil sožalje, nato pa po molitvi odletel," je obisk sinice opisala severnokorejska tiskovna agencija KCNA, ki tudi cvetenje rože v zimskih dneh označuje kot "izraz žalovanja".

Kimova smrt velik udarec za sove, žerjava in goloba
Severna Koreja je sicer od Kimove smrti po poročanju lokalnih medijev doživela več nadnaravnih pojavov, s katerimi naj bi narava izkazovala spoštovanje umrlemu voditelju in žalovala za njim. Kimova smrt naj bi posebej prizadela severnokorejske sove, žerjava in goloba, ki naj bi z enega od Kimovih kipov s krili brisal sneg. Po Kimovi smrti je začel pokati led v okolici njegovega uradnega rojstnega kraja, gore Paekdu, nad vrhom gore Džong Il pa so po njegovi smrti opazili nenavaden sij.

Kim Džong Ila, ki je Severni Koreji vladal od smrti njegovega očeta Kim Il Sunga, je po smrti nasledil njegov najmlajši sin Kim Džong Un, za katerega je pričakovati, da bo ravno tako kot oče zaslužen za kakšen čudež ali dva.