Kip je preprosto poimenovan Luigi in Mokryna. Foto: EPA
Kip je preprosto poimenovan Luigi in Mokryna. Foto: EPA

Italijan Luigi Pedutto in Ukrajinka Mokryna Yurzuk sta se spoznala in zaljubila med drugo svetovno vojno, ko sta bila zaprta v nacističnem koncentracijskem taborišču v Avstriji, on kot vojni zapornik ona kot prisilna delavka. Ob ukinitvi taborišča leta 1945 so Mokryno poslali nazaj v Ukrajino, Luigiju pa niso dovolili, da bi odpotoval z njo.

Desetletja so minila, Pedutto si je ustvaril družino v Italiji, Yurzuk se je poročila z Ukrajincem, vendar pa nihče izmed njiju ni pozabil na njuno vojno romanco. Luigi, ki je ves čas hranil fotografijo in pramen las svoje drage, se je po več kot 60 letih končno opogumil in se odločil, da bo poiskal Mokryno. Svojo zgodbo je zaupal ustvarjalcem oddaje Wait for Me (Počakaj me), v kateri pomagajo ljudem, ki so bili tako ali drugače ločeni, da se znova najdejo. In našli so tudi Mokryno.

Ukrajinka je leta 2004 v Italiji obiskala Luigija in ljubimca sta odkrila, da se še vedno ljubita kot nekoč. Kljub temu pa Mokryna ni privolila v poroko z Italijanom, saj sta oba že bila enkrat poročena. "Ko sem jo zaprosil za roko, se je le smejala," je povedal Pedutto. Ljubimca se tako le občasno obiskujeta, pogovarjata pa se v čudni mešanici italijanščine, ukrajinščine in ruščine, čeprav največkrat za sporazumevanje sploh ne potrebujeta besed, poroča The Guardian.

Letos so njuno neverjetno zgodbo v Kijevu počastili s kipom, ki so ga postavili blizu mostu zaljubljencev, kot domačini radi imenujejo most, na katerem si številni izpovedo ljubezen. Slavnostnega razkritja kipa se je udeležil tudi Luigi, ki ni mogel zadržati solz. "Ko sem bil star devet let, mi je učitelj dejal, da bom nekega dne nagrajen za vse, kar sem pretrpel," je povedal Italijan. Mokryna se iz zdravstvenih razlogov slovesnosti ni udeležila, so pa njeni svojci dejali, da je vesela, ker njuna ljubezenska zgodba predstavlja neki simbol drugim parom.