Medtem ko so na dolarskih bankovcih sami moški obrazi, na evrskih bankovcih sploh niso upodobljeni ljudje, ampak različni mostovi in stavbe. Foto: Reuters
Medtem ko so na dolarskih bankovcih sami moški obrazi, na evrskih bankovcih sploh niso upodobljeni ljudje, ampak različni mostovi in stavbe. Foto: Reuters
Bankovec
Ameriški bankovci obstajajo v razponu od enega do 100 dolarjev. Foto: Reuters

To je v sredo sporočil finančni minister Jack Lew, ki je dodal, da bo ministrstvo v naslednjih mesecih zbiralo predloge javnosti. Pravilo je, da je lahko na bankovcu le nekdo, ki ni več živ.

Desetdolarski bankovec od leta 1929 krasi podoba prvega ameriškega finančnega ministra in enega od tako imenovanih ustanovnih očetov države Alexandra Hamiltona, ki ga je v dvoboju ubil prav tako eden od ustanoviteljev ZDA Aaron Burr. Hamilton je na bankovcu zamenjal nekdanjega predsednika ZDA Andrewa Jacksona, ki se je preselil na 20-dolarski bankovec, kjer je še danes.

Podobi ženske, ki bo na bankovcu po letu 2020, bo Hamilton sicer delal družbo še nekaj časa, saj je danes v obtoku še približno 1,9 milijarde bankovcev z njegovo podobo, vsi pa se najbrž ne bodo tako kmalu izrabili.

Postavitev ženske na bankovec ima tudi dodaten simboličen pomen, saj se bo to zgodilo na 100. obletnico potrditve 19. amandmaja k ameriški ustavi, s katerim so ženske v ZDA končno dobile volilno pravico.

Harriet, Eleanor, Rosa ...?
Med najresnejšimi kandidatkami za to čast se omenjajo Harriet Tubman, nekdanja sužnja, ki je med državljansko vojno pomagala pobegniti na prostost okoli 300 drugim sužnjem, žena nekdanjega ameriškega predsednika Franklina D. Roosevelta, Eleanor, ki je postala glasnica revnih in žensk, Rosa Parks, ki ni spoštovala zakona, da se morajo temnopolti voziti na zadnjih sedežih avtobusa in je pomagala organizirati bojkote, in Wilma Mankiller, ki je vodila prvotne prebivalce ZDA, ljudstvo Cherokee, med letoma 1985 in 1995.

Trenutno so na prav vseh bankovcih, katerih vrednost se giblje od enega do stotih evrov, samo moški, večinoma nekdanji predsedniki in državniki. Ženske niso vkovane niti na najpogosteje uporabljane kovance - tiste za en cent, pet, deset in 25 centov. Na kovancu za en dolar je sicer upodobljena Susan B. Anthony, voditeljica ženskega gibanja sufražetk, a ti kovanci v so v rednem obtoku redko uporabljeni in imajo bolj zbirateljsko vrednost.

Okoli leta 1800 se je za kratek čas na bankovcu za en dolar sicer pojavila Martha Washington, žena nekdanjega predsednika Georgea Washingtona, a so jo kmalu odstranili in nadomestili z moževo podobo.