Podgorica je edina z ulicami vseh glavnih mest nekdanje Jugoslavije. Foto: BoBo
Podgorica je edina z ulicami vseh glavnih mest nekdanje Jugoslavije. Foto: BoBo

Beograjski mestni svet je v četrtek spremenil ime Zagrebške ulice v središču mesta in jo poimenoval po nekdanjem diplomatu in jugoslovanskem zunanjem ministru Koči Popoviću - druga glavna mesta republik nekdanje Jugoslavije imajo še naprej "svoje" ulice v Beogradu.

Ljubljanska ulica je del beograjske občine Zvezdara, Sarajevska leži v središču srbske prestolnice, Podgoriška v Vračarju, po Skopju pa sta poimenovani celo dve ulici - ena v Vračarju, druga pa v Zemunu.

Kot piše srbska tiskovna agencija Beta, so druge nekdanje jugoslovanske prestolnice po razpadu skupne države v glavnem zamenjale imena ulic, so pa nekaj starih tudi obdržale.

Zagreb ima tako še vedno Ljubljansko avenijo in Sarajevsko cesto. Beograd v hrvaški prestolnici sicer nima svoje ulice, so pa zato tam Zemunska, Subotiška, Petrovaradinska, Somborska, Slankamenska, Apatinska, Bačka in Rumska.

Tudi v Sarajevu so po vojni preimenovali številne ulice. Nekdanja Beograjska se zdaj imenuje Ulica Emerika Bluma, Zagrebška, Splitska in Ljubljanska ulica pa še vedno obstajajo.

V Ljubljani imata svojo ulico od glavnih mest nekdanjih jugoslovanskih republik Zagreb in Skopje.