Vila z razgledom na morje je potrebna temeljite prenove. Foto: Wikipedia
Vila z razgledom na morje je potrebna temeljite prenove. Foto: Wikipedia
false
Trocki velja za enega najslavnejših in najplodovitejših marksistov. Foto: Wikipedia

Trocki, ki je bil zaradi širjenja socialističnih idej že leta 1900 izgnan v Sibirijo, je po izgonu iz Sovjetske zveze leta 1929 pribežališče poiskal v številnih državah, njegov prvi postanek pa je bila Turčija, kjer je miren kotiček za pisanje našel na Buyukadi.

V razkošni graščini Yanaros, umaknjeni od velemestnega vrveža, je eden najslavnejših komunističnih revolucionarjev napisal svojo slovito avtobiografijo Moje življenje in knjigo Zgodovina ruske revolucije.

Trocki je v 950 kvadratnih metrov prostrani vili z 18 spalnicami in petimi kopalnicami živel do leta 1933, ko mu je Francija ponudila azil.

Potrebna korenite prenove
V 19. stoletju zgrajeno razpadajočo posest bo moral kupec ne samo korenito prenoviti, ampak je predpogoj ob nakupu, da je ne sme uporabiti kot zasebni dom, saj je bila leta 2011 razglašena za javno kulturno ustanovo.

"Vila potrebuje korenito prenovo," je za turške medije povedal nekdanji župan Buyukade Mustafa Farsakoglu. "Če bi turško ministrstvo za kulturo vložilo denar, bi se hiša lahko preuredila v muzej, saj gre za kulturno dobrino, ki ne more biti ne stanovanjska hiša, ne hotel ali restavracija."

Judovskim staršem rojeni marksist je bil po neuspešnem atentatu maja 1940 ubit avgusta istega leta v Mehiki, kjer je njemu in njegovi družini pribežališče ponudil slikar Diego Rivera, soprog slikarke Fride Kahlo. Trocki je bil star 60 let, ko ga je s cepinom pokončal sovjetski agent Ramon Mercader.