ZDA bo letos na tekmovanju zastopala 24-letna Sarah Rose Summers. Foto: Reuters
ZDA bo letos na tekmovanju zastopala 24-letna Sarah Rose Summers. Foto: Reuters
Predstavnica Vietnama Američanki njene neposrečene izjave ni zamerila. Foto: Reuters

Na lepotnem tekmovanju Miss Universe, ki poteka že vse od leta 1952, bo ZDA letos zastopala Sarah Rose Summers, ki je tik pred prihajajočim dogodkom javno užalila dve sotekmovalki. Norčevala se je iz njunega znanja angleškega jezika.

Izbor, ki med lepotnimi tekmovanji velja za enega najbolj prestižnih, vsako leto vzbudi zanimanje ljudi z vsega sveta. Z vse večjo medijsko pozornostjo pa očitno naraščata tudi mrzlica in tekmovalnost med lepoticami, ki bodo na tekmovanju poskušala osvojiti naziv "najlepše v deželi".

24-letna Sarah Rose Summers, ki bo na tekmovanju letos zastopala Združene države Amerike, je na družbenem omrežju Instagram prejšnji teden objavila videoposnetek, ki ga je pozneje tudi izbrisala. Na posnetku se je norčevala tekmovalke Vietnama. Dejala je, da je njena angleščina zelo pomanjkljiva. "Ljubka je, ko se pretvarja, da obvlada angleški jezik, v bistvu pa med pogovorom samo kima in se nasmiha," je izjavila Američanka.

V nadaljevanju je pokomentirala tudi tekmovalko Kambodže. "Ne govori angleško in drugi ne razumejo njenega jezika," je dejala, ob tem pa pripomnila, da se ji Kambodžanka smili, saj se zaradi neznanja jezika na tekmovanju ne bo mogla z nikomer sporazumevati.

Označili so jo za nestrpno
Na Američanko se je nemudoma vsul plaz kritik. Njene izjave je javnost namreč razumela kot izraz nestrpnosti in neokusne tekmovalnosti, označili so jo celo za "ksenofobno", "vzvišeno" in "podcenjevalno". Sarah Rose Summers se je na očitke odzvala z besedami: "Tekmovanje Miss Universe je priložnost, da ženske iz različnih delov sveta spoznajo druge kulture. V trenutku, ko sem želela javno občudovati pogum svojih sester, sem izrekla nekaj, kar ni bilo spoštljivo."

Zatrdila je, da izrečeno iskreno obžaluje. To ji očitno verjameta tudi sotekmovalki iz Vietnama in Kambodže.

Za CNN je mis Vietnama namreč dejala, da "Summers s tem ni mislila nič slabega." "Vse tekmovalke na tekmovanju, vključno z mano, ljubijo in spoštujejo druga drugo," je še dejala Vietnamka, ob tem pa dodala, da je Sarah Rose Summers do nje in njenih težav z jezikom še posebej razumevajoča.

"Ko je videla, da imam težave z jezikom, mi je pomagala in izkazala ljubezen. Hvala, mis Amerike, da skrbiš zame," je dopolnila. S tem se očitno strinja tudi mis Kambodže, ki je na družbenem omrežju objavila fotografijo s Summers in pod njo napisala: "Govorim jezik ljubezni, spoštovanja in razumevanja."