V letu 2015 bo posebna pozornost namenjena investicijam v prenovo in optimizacijo produkcijskih procesov na TV, RA in v MMC-ju. Foto: RTV SLO
V letu 2015 bo posebna pozornost namenjena investicijam v prenovo in optimizacijo produkcijskih procesov na TV, RA in v MMC-ju. Foto: RTV SLO
Marko Filli
Predlagani programsko-poslovni načrt je programsko, tehnično in tehnološko razvojno naravnan in z njegovo uresničitvijo bo javni medijski servis izpolnjeval predpisane obveze in poslanstvo iz zakona, ki opredeljuje delovanje RTV Slovenija, zatrjuje Filli. Foto: MMC RTV SLO/Tjaša Armič
Tina Maze
Osrednjo pozornost v prvi polovici leta bo športno uredništvo posvečalo zimskim športom. Foto: Reuters
Vrača se Ema, ki bo postregla s predstavnikom na 60. izvedbi izbora za pesem Evrovizije. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Televizija Slovenija bo stremela k večjemu predvajanju programskih vsebin slovenske in lastne produkcije filmov in nadaljevank. "Gre za predvajanje igranih projektov tako lastne produkcije, kot tistih projektov, h katerim je javni zavod zavezan kot pomemben nacionalni, javni koproducent in vlagatelj na slovenskem AV-področju," je zapisano v PPN-ju. Foto: VPK
Big Band RTV Slovenija
Big Band RTV Slovenija bo prihodnje leto praznoval okroglo številko. Foto: BoBo

Ob zaključku leta je RTV Slovenija predstavila programsko-poslovni načrt za leto 2015. "RTV Slovenija mora razvijati in utrjevati najvišje družbene vrednote in načela, ki bodo krepila upravičenost njenega obstoja in zaupanja vanjo. To so vrednote, ki smo jih soustvarjali in posvojili skupaj z ostalimi članicami EBU," je v uvodu zapisal generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli.

Na Televiziji Slovenija pripravljajo večje spremembe pri integraciji Prvega in Tretjega programa. Drugi program bo predvsem v večernem času zasnovan v dveh ciklih: od nedelje do torka v smeri kulturno-umetniškega programa z oblikovanjem posebnih tematskih večerov, od srede do sobote pa kot pretežno športni in razvedrilni program. V popoldnevih bo med tednom s ponovitvami razvedrilnih in bolj sproščenih oddaj na drugem programu ponujena alternativa prvemu in tretjemu programu, ki sta tematsko, izobraževalno, informativno oziroma kulturno naravnana.

Od večjih novosti je izpostavljena načrtovana umestitev parlamentarnega programa pod okrilje informativnega programa Televizije Slovenija. Pred osrednjim Dnevnikom se v shemo za leto 2015 vrača izobraževalno-razvedrilni kviz (podobno je bilo pred leti, ko je bil na sporedu kviz Najšibkejši člen). V Razvedrilnem programu izpostavljajo Emo, tekmovanje za pesem Evrovizije, Slovensko polko in valček, Poletno noč, Slovensko popevko, prireditve in humanitarne projekte. Posebno pozornost pa bodo dajali osrednjemu programskemu času ob koncu tedna.

Kulturno-umetniški program pripravlja dve na novo zasnovani oddaji za otroke in mladostnike in bo dal več poudarka predvajanju programskih vsebin slovenske in lastne produkcije filmov in nadaljevank. Obenem velja izpostaviti vsaj delno vzpostavitev dveh temeljnih izobraževalno-filmskih terminov: kinoteke in kina za najmlajše (Kino Kekec).

Pestre športne vsebine
Eden izmed vrhuncev ponudbe Športnega programa Televizije Slovenija pa bo svetovno prvenstvo v alpskem smučanju, ki mu bo sledilo svetovno nordijsko prvenstvo. Seveda pa bo mogoče v okviru tega programa spremljati tudi vsa tekmovanja za svetovni pokal v zimskih športih, ki so jih gledalci navajeni videti na zaslonih Televizije Slovenija. Poleg tega pa še Tour de France, nogometne kvalifikacije, tekme v rokometu in atletiki, drsanju, odbojki in ostalih športih. Velika košarkarska tekmovanja so v zadnjih letih na TV Slovenija rušila številne rekorde gledanosti. Podobno lahko pričakujemo za evropsko prvenstvo v košarki, ki bo na sporedu jeseni. Ob tem pa bo športni program dnevno pripravljal športne oddaje in zagotovil prenos za vse velike slovenske zimske športne dogodke (pokal Vitranc, Planica, Zlata lisica, Ljubno).

Regionalni televizijski programi TV Koper, TV Maribor ter Radio SI in Radijski program za madžarsko narodnostno skupnost bodo zasledovali svoje poslanstvo, ki ga uresničujejo zadnja leta. Na Multimedijskem centru RTV Slovenija pa je v načrtu izvedba funkcionalne in grafične prenove osrednjega portala www.rtvslo.si, ki bo tako omogočal hitrejši, preprostejši in preglednejši dostop do spletnih vsebin, pa tudi nadaljnji razvoj tematskih portalov in postopno uvajanje storitve hibridne televizije. Z novim portalom dostopno.si, ki je nastal v okviru Multimedijskega centra, znotraj katerega deluje tudi oddelek za Podnaslavljanje za gluhe in naglušne, pa se bo možnost spremljanja programov in vsebin RTV Slovenija še povečala.

Radio še naprej v stiku s časom
Radio Slovenija v prihodnjem letu nadgrajeval delovanje z digitalnim radiem, ki so ga testirali s poskusnim zagonom tematskega kanala s področja športa, in je tako nosilec in gibalo tega razvoja na Slovenskem.

Na Prvem programu bodo nadaljevali projekte, s katerimi se v program vključujejo mladi poslušalci, obravnavali bodo teme, povezane z avtohtonimi skupinami Slovencev v sosednjih državah in pa Slovenci po svetu, dogajanje, povezano z romsko skupnostjo v Sloveniji, in tematiko, povezano z invalidi.

Na Drugem programu (Val 202) bodo največji poudarek dali jutranjemu programu in ga terminsko podaljšali, načinu vodenja in izbiri voditeljev, ustrezni zvočni podobi programa, posodabljanju sheme dnevnega in večernega programa, pripravi in uvajanju novih formatov, posebnih programskih projektov ter širitvi multimedijske ponudbe in uporabi najsodobnejših interaktivnih kanalov.

Na Tretjem programu - Programu Ars pa bo pomembnejši projekt celotnega programa prenova programskih špic in najav, sodelovanje na festivalu Noči v stari Ljubljani in nadaljnji razvoj spletnega portala.

Radio Koper bo ohranil osnovno programsko shemo, načrtujejo pa uvedbo popoldanskega vodenega pasu, ki bo ponudil nove vsebine in oddaje različnih zvrsti ter ažurnejše prometne informacije, spremembo razmerja med govorom in glasbo, zadržanje obstoječe ravni poslušanosti s pomlajevanjem strukture poslušalstva in širjenje ponudbe na nove medije ter krepitev multimedijskih aktivnosti.

Radio Maribor, ki bo v letu 2015 praznoval 70-letnico delovanja, bo nadgradil strukturo oddaj, da bodo dodatno utrdili pozicijo celovitega ponudnika regionalnih radijskih informacij v severovzhodnem delu Slovenije. Nadaljevali bodo posodabljanje programskih pasov, v večji meri bodo vključevali v program osnovnošolsko populacijo in začeli vzgajati novo generacijo poslušalcev.

Glasbena produkcija, ki v novo leto koraka v duhu praznovanja okroglih obletnic, poleg že ustaljenih projektov pripravlja serijo koncertov S Simfoniki v filmski svet, Poletna noč, ki bo tokrat posvečena prvi dami slovenskega besedilopisja, Elzi Budau, in dodaten projekt Silvestrski poljub.

Big band pa bo izvedel serijo petih koncertov v Studiu 14 Radia Slovenija in v Etno klubu Zlati Zob, koncerte za mlade v sodelovanju z Glasbeno mladino ljubljansko, koncert za festival Slovenski glasbeni dnevi ter jubilejni koncert ob 70-letnici Big banda na Jazz festivalu Ljubljana. Novost bo povečanje koncertov po slovenskih mestih in vzpostavitev stalnih koncertnih prizorišč zunaj Ljubljane (Koper, Maribor, Novo mesto ...).