Zanimivosti
()
Mandarinska raca
Samec je najnovejša zvezda New Yorka. Foto: EPA

Najbolj zaželen samec v New Yorku? Mandarinski racman!

Verjetno ga je prejšnji lastnik izpustil na prosto
5. november 2018 ob 09:35
New York - MMC RTV SLO

Newyorške ljubitelje ptičev in rac že nekaj časa vznemirja nenavadno pisan racman živih barv, ki plava v tamkajšnjem ribniku, saj se vse več ljudi sprašuje, kako se je znašel tam.

Dom rac mandarink je namreč daleč od velikega jabolka – njihov habitat je vzhodna Azija, najdemo pa jih tudi v nekaterih predelih Evrope, zato je že na daleč opaziti, da se sicer čudoviti racman z zelo pisanim perjem ne vklaplja v okolje newyorškega Centralnega parka.

"Živalski vrt trdi, da racman ni njihov, zato gre po vsej verjetnosti za domačo žival, ki se je je njen lastnik naveličal," je za CNN dejal upravnik parka Dan Tainow. Dodal je, da bi lahko nenavadni prišlek prišel tudi iz New Jerseyja oziroma sosednjih mest. "Leti zelo dobro, hrano si najde sam, druge race so ga sprejele. Pustili ga bomo pri miru, dokler mu bo šlo tako dobro."

A če racmana pustijo pri miru druge živali, ga ne pustijo pri miru ljudje – še več, postal je prava spletna senzacija med Newyorčani, ki kar naprej na družbenih omrežjih objavljajo njegove fotografije, pred ribnikom pa ves čas stoji "vojska" fotografov. Neki neznanec je živali celo ustvaril svoj profil na Twitterju in v njegovem imenu objavlja duhovite misli, kot ključnik pa si je izbral "najbolj zaželen newyorški samec".

Mandarinka oziroma kitajska raca je ime dobila zato, ker so bili kitajski bogati in pomembni ljudje nekdaj radi oblečeni v svetlo oranžno obleko, kakršno je tudi njeno perje. Te race so tudi eden izmed simbolov kitajske kulture. Samice so majhne, njihovo perje pa v primerjavi z racmani ni tako svetlo in barvito. Racmani pa se ponašajo z različnimi barvami perja, od rumene, bele, oranžne, rdeče do zelene, vijoličaste in rjave barve.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo