Na tržišču kar mrgoli različnih ponaredkov Applovega tabličnega računalnika. A ti vsaj delajo. Foto: EPA
Na tržišču kar mrgoli različnih ponaredkov Applovega tabličnega računalnika. A ti vsaj delajo. Foto: EPA

Naprave, ki to niso, so pa na prvi pogled videti kot priljubljeni tablični računalniki podjetja Apple, so na neugotovljen način prišle na police trgovine z elektronskimi napravami Best Buy and Future Shop v kanadskem mestu Vancouver in pozneje tudi v roke 10 kupcev.

Ti so prevaro odkrili šele, ko so zapakirane "tablice" prinesli domov, jih odprli in ugotovili, da je iPadu podobna le prva stran, že malo bolj podroben pogled pa je pokazal, da je "naprava" v resnici le navadna tablica, izdelana iz gline in poslikana, da je videti kot elektronska.

Vse je bilo enako. Razen naprave.
Tako trgovina kot policisti zdaj preiskujejo, kako so nepridipravi zamenjali izvirne naprave z glinenimi in kako je mogoče, da v prodajalni tega niso ugotovili. Trgovina ob tem pojasnjuje, da so bile "naprave" zapakirane tako dobro, da ni bilo mogoče (vsaj na prvi pogled) ugotoviti, da je nekdo izdelek zamenjal. Glinene tablice so natančno ustrezale vsem meram izvirnih elektronskih naprav (tako po širini in višini kot po teži), še dodajajo.

Kupili pravega, ga zamenjali in vrnili v trgovino
Predstavnik trgovine Elliott Chun je za TV-mrežo CTV pojasnil, da prve ugotovitve kažejo, da so neznanci kupili prave iPade, jih doma zamenjali z glinenimi in nato z različnimi izgovori vrnili v trgovino. Tam so jih postavili spet na police in nevede prodali nič hudega slutečim kupcem. Zdaj so se jim opravičili in zagotovili, da bodo prevaro skrbno preiskali.

Ista televizijska postaja je našla enega izmed teh nesrečnih kupcev, Marka Sandhuja, ki je iPad druge generacije kupil svoji ženi za božič. Ko je darilo odprla in ugotovila, da je v škatli le glinena plošča, sta izdelek poskušala vrniti v trgovino, kjer pa so ju grobo zavrnili. "Ne vem, morda je bilo krivo to, kako sem bil oblečen. Vedli so se, kot da jih želim prevarati za 700 dolarjev. V resnici sem bil pa prevaran jaz," je potožil omenjeni TV-mreži.

Za tolažbo dobil tablico - tokrat pravo
Dodal je, da je o prevari obvestil vodstvo trgovine, proizvajalca (Apple) in krajevne policiste, a ni nihče verjel njegovi zgodbi. V trgovini Future Shop so se mu pozneje opravičili, mu vrnili kupnino, za tolažbo pa je dobil tudi nov iPad - tokrat pravega.