Leta 1959 je v hudem snežnem metežu strmoglavilo majhno potniško letalo z glasbeniki Buddyjem Hollyjem, Ritchiejem Valensom in The Big Bopperjem na krovu, nesreče ni preživel nihče. Tej tragični nesreči, ki je za vedno zaznamovala zgodovino ameriške popglasbe, je folkrocker Don McLean posvetil pesem American Pie. Besedilo skladbe, ki je postala prava uspešnica, je zgodba o
Leta 1959 je v hudem snežnem metežu strmoglavilo majhno potniško letalo z glasbeniki Buddyjem Hollyjem, Ritchiejem Valensom in The Big Bopperjem na krovu, nesreče ni preživel nihče. Tej tragični nesreči, ki je za vedno zaznamovala zgodovino ameriške popglasbe, je folkrocker Don McLean posvetil pesem American Pie. Besedilo skladbe, ki je postala prava uspešnica, je zgodba o "dnevu, ko je umrla glasba". Kupec izvirnega rokopisa besedila pa bo zdaj dobil vpogled v celotni pomen. Foto: Reuters

McLean februarja letos je v pogovoru za glasbeno revijo Rolling Stone dejal, da je zdaj, ko se bliža svojemu 70. letu, napočil čas za prodajo rokopisa. "Imam dva otroka in soprogo, in kolikor je videti, nihče od njih ni podjetniškega duha. Želim si najboljšega posla, kot ga lahko dosežem zanje," je pojasnil.

Prav tako pa je namignil, da se bo končno razkril pravi pomen pesmi, ki je zaradi te skrivnosti postala ena tistih, o katerih se je v glasbeni zgodovini največ razpravljalo, poroča BBC. Glasbenik je namreč razkril le, da je začetek pesmi posvečen smrti Buddyja Hollyja, Ritchieja Valensa in The Big Bopperja v letalski nesreči, preostanka besedila pa nikoli ni pojasnil - dejal je le, da gre za "skrivnostno potovanje v njegovo preteklost".

Na izvirnem rokopisu tudi opombe in zaznamki
Kdo je besedilo kupil in zanj odštel več kot milijon, ostaja neznanka, bo pa vsaj razkril skrivnost. Osemminutno pesem je McLean leta 1970 namreč napisal na 16 straneh, rokopis pa sestavljajo tudi številne opombe in zaznamki, ki bodo kupcu pomagali razumeti pomen pesmi.

Ta je hitro zavzela glasbene lestvice, po 30 letih je za njeno priredbo poskrbela tudi Madonna, American Pie pa še danes ostaja ikona ameriške glasbe.