Vidite modro ali belo, črno ali zlato? Foto: Tumblr
Vidite modro ali belo, črno ali zlato? Foto: Tumblr

21-letna glasbenica iz Škotske je na spletnem portalu Tumblr objavila fotografijo obleke, ker so se s prijatelji pregovarjali, kakšne barve je. Poleg nje je zapisala: "Ljudje, prosim, pomagajte mi - je ta obleka bela in zlata ali modra in črna? S prijatelji se ne moremo odločiti, zato se nam bo zmešalo." Kaj vidite vi? Tudi zvezdniki so razdvojeni - Kim vidi belo in zlato, Kanye pa modro in črno.

Fotografija je nepričakovano postala prava spletna senzacija. Pevka Taylor Swift je na Twitterju zapisala: "Ne razumem te čudne debate o obleki, mislim, da gre za neke vrste trik. Sem zmedena in prestrašena. P. S.: Očitno je, da je obleka modra in črna." Morda se je zvezdnica šalila, a nekatere je objava zares zmedla. Igralka Blake Lively je zapisala: "Neverjetno. Kaj pa vi vidite?"

McNeillova je priznala, da si nikoli ni predstavljala, da bo obleka postala viralna: "Mislila sem, da se bodo moji sledilci odzvali na sliko, nikoli pa si ne bi mislila, da bosta o njej tvitali tudi Taylor Swift in Mindy Kaling." Pevka je pojasnila tudi, da je fotografijo posnela mati njene prijateljice. Poslala jo je svoji hčerki, ker jo je želela vprašati za mnenje o obleki, ta pa jo je pokazala še svojim prijateljem ... In tako se je začela debata o barvah.

Obleka je v resnici modra in črna. Gre le za optično prevaro, zato nekateri vidijo obleko tudi kot belo in zlato, pravzaprav anketa, ki so jo opravili na spletnem portalu Buzzfeed, kaže, da več kot 70 odstotkov ljudi vidi belo obleko. Do tega pride zaradi pisane okolice, ki obkroža obleko, in osvetlitve v trgovini, v kateri je bila fotografija posneta.