Takole je videti zlata srajca za 160.000 evrov. Foto: EPA
Takole je videti zlata srajca za 160.000 evrov. Foto: EPA
Pankaj Parakh
Kaj mu pomagajo kupi zlata, če se hiše ne upa zapustiti brez horde varnostnikov? Foto: EPA

Parakh je obogatel s tovarno tekstilnih izdelkov, obsedenosti s to dragoceno kovino pa sploh ne skriva. Ob praznovanju svojega rojstnega dne je dobil kup dragocenih daril, sam sebi pa je podaril nekaj povsem ekstravagantnega - srajco iz čistega zlata. Bil je tako samovšečen (ali celo predrzen?), da si jo je nadel in se z njo sprehodil najprej po domačem mestu Yeola, nato pa še po ulicah Mumbaja. To je mesto, ki ni le poslovno središče Indije, ampak v njem ogromno ljudi živi tudi v revnih barakarskih naseljih. Seveda ni treba dvakrat reči, da ga je na vsakem koraku spremljalo kup varnostnikov.

Samo zlato je dovolj dobro
Izjemno drag kos oblačila - z njim se želi Parakh zapisati tudi v Guinnessovo knjigo rekordov -, je 20 najboljših pletilcev izdelovalo več kot dva meseca, tehta pa kar štiri kilograme. Vse skupaj so za zlato srajco, ki je narejena iz od 18- do 22-karatnega zlata, porabili 3.200 delovnih ur. Srajca ima na spodnji strani tanko plast blaga, lahko pa se jo celo opere in posuši. Mogotec jo je kombiniral s čim drugim kot z zlatimi dodatki - zlatim okvirjem sončnih očal, zlato uro, zlato zapestnico in, seveda, z zlatim prstanom.

"Spomnim se, da sem že pri petih letih postal navdušen nad zlatom, kar naprej sem ga videl pred očmi, skozi leta pa se je to spremenilo v pravo obsedenost. Danes, ko si to lahko privoščim, hiše ne zapustim brez dveh do treh kilogramov zlatega nakita. Celo na svoji poroki pred 23 leti sem bil bolj ozaljšan kot nevesta, kar so imeli številni za neprimerno potezo. A tak pač sem, preprosto ljubim to kovino vseh kovin," je slavljenec razlagal novinarjem.

Lahko je biti pogumen ... z orožjem
In dodal: "Moraš biti dovolj drzen in hkrati pogumen, da nosiš tak kos oblačila v javnosti. A ne le to, vedno, ko zapustim hišo, imam s seboj revolver, za katerega imam potrebno dovoljenje. Brez njega ne grem nikamor."

Parakh, ki nima dokončane nobene šole, saj se je še kot mladoleten začel prebijati v poslovnem svetu, bo zlato srajco znova oblekel tudi konec tedna, ko pripravlja razsipno zvezdniško zabavo za svoj rojstni dan.