En dan stara samička s previdnimi koraki že sledi svoji mami in desetletni sestri Mongu ter vsake pol ure sesa mleko. Foto: EPA
En dan stara samička s previdnimi koraki že sledi svoji mami in desetletni sestri Mongu ter vsake pol ure sesa mleko. Foto: EPA
Takole je bil slonji zarodek videti aprila lani. Foto: EPA

28-letna samica Tonga, ki na Dunaju živi že od leta 1998, je v sredo po 645 dneh brejosti skotila svojega drugega mladiča, so sporočili iz agencije za stike z mestom Dunaj Compress.

Zamrznjena sperma samca iz Južne Afrike
Za živalski vrt Schönbrunn je to četrti mladiček afriškega slona. Novi naraščaj je glede vzreje še posebna senzacija, saj gre za prvega slonjega mladička, ki je bil spočet s pomočjo umetne oploditve z globoko zamrznjeno spermo.

Njegov oče je samec iz južnoafriškega rezervata Phinda. Da so veterinarji lahko pridobili spermo samca, so ga morali najprej uspavati, nato so mu z električnim spodbujanjem odvzeli seme.

Revolucionarna metoda
Z uporabo zamrznjenega semena se živalski vrtovi izognejo tako logističnim težavam kot tudi visokim stroškom, saj se lahko zamrznjeno seme dalj časa hrani in uporabi ob najbolj primernem času. Prav tako se uporabi nov genetski material živali iz divjine, saj je razmnoževanje slonov v živalskih vrtovih zaradi majhnega števila plodnih samcev omejeno, zmanjšana pa je tudi genetska raznovrstnost.

V "operaciji zamrznjeni Dumbo", kot so postopek oploditve šaljivo poimenovali, so poleg dunajskega sodelovali še živalski vrtovi iz Berlina, Beauvala in Pittsburgha. Znanstveniki so prepričani, da bo ta revolucionarna metoda pripomogla k ohranjanju različnih ogroženih živalskih vrst.