Roger Moore je oster nasprotnik francoske kulinarične specialitete foie gras. Foto: EPA
Roger Moore je oster nasprotnik francoske kulinarične specialitete foie gras. Foto: EPA

Gre za opevano gosjo (ali račjo) pašteto, prestižno jed, ki je v Franciji stalna spremljevalka razkošnih zabav in banketov. Pri Quick Burgerju pa so zdaj obljubili, da bodo med 17. in 19. decembrom po dostopni ceni pet evrov ponujali hamburger Supreme Foie Gras, v katerem bo poleg pleskavice, solate in omake tudi gosja pašteta.

Ob tej novici pa bo zagotovo na noge skočil igralec Roger Moore, ki je zaslovel v filmih o Jamesu Bondu. Britanska veja organizacije PETA, ki se bojuje za pravice živali, ga je lani imenovala za osebnost leta, naslov pa si je prislužil prav s kampanjo proti gosji pašteti.

Izdelana je namreč iz jeter gosi ali race, ki jo po navadi na silo hranijo s koruzno krmo. Kot trdijo pri PETI, te živali zaradi tega živijo v "stalnem strahu in pod pritiskom", številne pa se ne morejo premikati zaradi okvare jeter. "Ko sem pred tremi leti prvič videl videoposnetek PETE o izdelavi gosje paštete, sem se počutil poklicanega, da storim nekaj, da preprečim nastajanje te krute specialitete," je ob prejetju nagrade takrat povedal slavni igralec.

Quickov direktor trženja Laurent Niewolinski pa je že takoj ob objavi novice o akcijski prodaji dodal, da jih morebitni očitki nasprotnikov gosje paštete ne bodo zmotili, saj je foie gras tradicionalni kulinarični spremljevalec praznovanj v Franciji.