Zanimivosti
(3)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.6 od 9 glasov Ocenite to novico!
Kondomi
Sprememba barve bo pomenila, da je kondom prišel v stik s klicami spolno prenosljivih bolezni. Foto: BoBo

Dodaj v

Pametni kondomi, ki opozorijo na spolno prenosljive okužbe

Idejo dobili britanski najstniki
24. junij 2015 ob 20:39,
zadnji poseg: 24. junij 2015 ob 20:59
London - MMC RTV SLO

Trije angleški dijaki so ustvarili pametne kondome, ki opozorijo na spolno prenosljive okužbe, in za to prejeli tudi nagrado TeenTech.

Kondomi spremenijo barvo, če pridejo v stik s spolno prenosljivo okužbo – zelena pomeni klamidijo, rumena herpes, vijolična humani papiloma virus in modra sifilis. Iznajdba bi lahko resno pomagala pri preprečevanju širjenja okužb, pri vsem tem pa je najbolj zanimivo, da so idejo dobili najstniki, 14-letna Daanyaal Ali in Muaz Nawaz ter 13-letni Chirag Shah.

"Vemo, da so spolno prenosljive okužbe resna težava v Veliki Britaniji. Ugotovili smo, kaj manjka na trgu in želeli smo, da bi se ljudje počutili varneje," je za The Washington Post povedal Daanyaal.

Dijaki so za svoj izum osvojili prvo nagrado TeenTech Awards (najstniške tehnične nagrade), kar pomeni 1.000 funtov in obisk Buckinghamske palače (sprejel jih bo princ Andrew). V stik z mladimi fanti so stopila tudi že nekatera podjetja, ki proizvajajo kondome, vendar pa bo do redne prodaje pametnih kondomov verjetno minilo še nekaj časa.

Spolno prenosljive okužbe spadajo med infekcijske bolezni in se skoraj vedno prenašajo s spolnim stikom. Na leto naj bi se po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije na novo okužilo najmanj 125 milijonov ljudi. Najbolj ogrožena skupina so mladi. Najpogostejše spolno prenosljive bolezni v Sloveniji so genitalne bradavice, klamidija, nespecifični uretritis, sifilis, genitalni herpes in gonoreja.

P. S.
Prijavi napako
Komentarji
Geres*
# 24.06.2015 ob 20:46
Dobra iznajdba! Seveda je vprasanje ce ti, ki se s spolno prenosljivimi boleznimi okuzijo, uporabljajo kondom. Drugace pa mislim, da se nekatere (ala herpes) lahko prenesejo s souporabo toaletnih potrebscin (ala brisace, zeletje), zato punce (in fantje) v dijaskih in studentskih domovih - strikno uporabljajte svoje potrebscine.
izo
# 25.06.2015 ob 18:47
Hmmm, kaj bi na takele izumitelje porekli razni Primci in Rodeti in Ljudomile.

fuj to! če ne veš, ne boli..
in odherpala sta domov..
peglezn
# 25.06.2015 ob 07:41
Ideja je seveda odlična.

Še bolj pa me fascinira dejstvo, da gre za 13 in 14 letnika. Oziroma, pri nas bi bila oba osnovnošolca...

Hmmm, kaj bi na takele izumitelje porekli razni Primci in Rodeti in Ljudomile. Hmmm...
Kazalo