Zanimivosti
(8)
Papež Frančišek
Papež vernikom naroča, naj odložijo pametne telefone. Foto: Reuters

Dodaj v

Papež Frančišek se jezi: Maša je čas za molitev, ne za telefone

Opozorilo vernikom
8. november 2017 ob 19:48
Vatikan - MMC RTV SLO

Papež Frančišek je okrcal vernike, pa tudi škofe in duhovnike, ki se fotografirajo s svojimi telefoni. Sporočil jim je, da je maša čas za molitev in ne za mahanje s fotoaparati.

"Na neki točki duhovnik, ki vodi obred, reče Dvignimo naša srca. Ne reče Dvignimo naše mobilne telefone in se fotografirajmo," je zbrane na vatikanskem Trgu svetega Petra na svoji redni tedenski avdienci opozoril papež.

"Tako žalostno je, ko vodim mašo tukaj ali notri v baziliki in vidim številne dvignjene telefone - ne le s strani vernikov, tudi s strani duhovnikov in škofov! Prosim vas!" se je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP jezil Frančišek.

Papež je pred nekaj meseci mlade prav tako pozval, naj med družinskimi obroki odložijo telefone, saj lahko ima smrt medosebnih pogovorov pogubne posledice za družbo in lahko celo vodi v vojne. Predlagal jim je tudi, da telefone zamenjajo za žepne Biblije.

Internet, spletna družbena omrežja in sms-sporočila je sveti oče resda označil kot Božje darilo, a le če jih uporabljamo pametno in zmerno.

80-letnemu papežu sicer spletna družbena omrežja nikakor niso tuja, saj se lahko med drugim pohvali s kar 14 milijoni sledilcev na svojem angleškem profilu na Twitterju. Pogosto tudi pozira za selfieje, ki jih skupaj z njim delajo in nato objavljajo navdušeni mladi romarji.

T. H.
Prijavi napako
Komentarji
Arso
# 08.11.2017 ob 22:01
Papež je že pravilno povedal.
Nemo
# 09.11.2017 ob 07:22
Drugače duhovnik reče "kvišku srca". Ne pravim, da bi moral o krščanstvu pisati krščanski novinar, bi bilo pa lepo, če bi ta novinar znal poiskati kakega vernega kolega in ga vprašati za nasvet, kako prevesti določen obrazec.

Sicer pa pametna misel papeža. Ljudje smo se preveč navadili, da življenje doživljamo skozi telefon. Podobne neumnosti se počne na koncertih. Pa kaj ti bojo vsi ti slabi posnetki koncerta! Raje bodi tam in uživaj!
webman
# 09.11.2017 ob 11:56
Nikol ne veš, mogoče te pokliče sam BOG. Boš dvignil? Poslal sms I'll call you later?
pjandura
# 08.11.2017 ob 21:14
Multitasking, yo.
Gepard007
# 08.11.2017 ob 22:21
@Ramus: A ni Jezus dejal, da se mora vsak, ki se mu želi pridružiti odpovedati svojemu bogastvu?
Kako je potem lahko Vatikan najmanjša in hkrati najbogatejša država na svetu?!?
evropa
# 09.11.2017 ob 06:02
Tudi krščanstvo je "invazivna" reč. Nekoč so se šli križarske vojne, vse v imenu vere.

Skoraj katerakoli vera je na neki točki lahko škodljiva.

luka 101, najbolje, če bi se vsi te cerkveni dostojanstveniki izobrazili za psihologe in socialne delavce. Bi vsaj kaj dobrega naredili :)
luka101
# 09.11.2017 ob 05:29
Če bo nadaljeval s svojo politiko "welcome muslim migrants", bo kmalu prišlo do tega, da v cerkvah ne bo več niti telefonov niti vernikov.

Tale papež je "zgubil kompas" in predstavlja grožnjo, tako za krščanstvo kot za zahodno civilizacijo.
Ramus
# 08.11.2017 ob 20:28
"Tako žalostno je, ko vodim mašo tukaj ali notri v baziliki in vidim številne dvignjene telefone - ne le s strani vernikov, tudi s strani duhovnikov in škofov! Prosim vas!" se je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP jezil Frančišek"

Zanimivo,... motijo ga telefoni, ne pa vse ostalo nakopičeno zlato in okrasje,...
Kazalo