Putinove poteze naj bi po mnenju Američanov pojasnjevala nevrološka motnja. Foto: EPA
Putinove poteze naj bi po mnenju Američanov pojasnjevala nevrološka motnja. Foto: EPA
Ruski predsednik je pod še večjim drobnogledom po začetku trenj na Krimu. Foto: EPA

Študija, ki temelji izključno na analizi posnetkov Putina, navaja, da je njegovo mamo med nosečnostjo zadela kap, kar je otroku zadalo nepopravljivo škodo. Posledično je bil Putinov nevrološki razvoj v zgodnjem otroštvu znatno zavrt, trdi poročilo. Putinov avtoritarni slog in obsesija s "skrajnim nadzorom" pa je način kompenziranja za njegovo stanje.

Omenjeno Pentagonovo poročilo je bilo opravljeno za Office of Net Assessment, tajni think tank ameriške vojske, pod njega pa se je podpisala Brenda Connors, strokovnjakinja za analize gibalnih vzorcev na Naval War Collegeu v Newportu. Connorsova je analizirala Putinove posnetke od leta 2000 dalje, niso pa imeli nobenega dostopa do njegovih zdravniških kartotek ali slik. V poročilo je kljub temu zapisano, da so pri ruskem predsedniku ugotovili "nevrološko abnormalnost", natančneje, aspergerjev sindrom, ki ga definirajo kot "avtistično motnjo, ki vpliva na vse njegove odločitve".

Kompenziranje za avtizem
Študija tudi namiguje, da bi Putin, ko je bil še v maternici, lahko doživel nekakšno poškodbo možganov, kar bi lahko vplivalo na to, kako zdaj razmišlja in premika desno stran telesa. "Njegova primarna oblika kompenzacije za njegovo motnjo je skrajen nadzor, kar se odraža v njegovem slogu sprejemanja odločitev in vladanja," navaja poročilo, ki ob tem citira dr. Stephena Porgesa, danes zaposlenega kot profesorja psihiatrije na univerzi v Severni Karolini.

Ameriški mediji so po današnjem razkritju poročila že stopili v stik s Porgesom, ki pa pravi, da končnega poročila ni videl in da bi bil Putin lahko zgolj "težek" v javnosti. "Če moraš sodelovati z njim, si tega ne želiš početi pred žarometi, ko so vse oči uprte vanj, ampak je bolje, če ste z njim ena-na-ena, nekje, kjer je mirneje," razlaga.

Pentagon skop
Do poročila se je dokopal časnik USA Today, ki je že marca lani poročal, da je Office of Net Assessment raziskavo podprl, Pentagon pa nikdar ni objavil podrobnosti svojih študij. Takrat so predstavniki Pentagona dejali, da omenjena raziskava ni prišla do (takratnega) obrambnega ministra Chucka Hagela ali njegovih predhodnikov. To še vedno drži, trdi predstavnica Pentagona, polkovnica Valerie Henderson.

Avtizem je oblika razvojne motnje, ki vpliva na to, kako ljudje dojemajo svet in komunicirajo z njim. Aspergerjev sindrom pa je motnja avtističnega spektra, za katero so značilne hude težave v socialnih interakcijah ter omejeno in ponavljajoče se vedenje in zanimanje. Pogosto sta prisotna tudi telesna nerodnost, nenavadna uporaba jezika, težko razumejo družbene norme in ne marajo poslušati drugih. Med slavnimi, ki trpijo za aspergerjevim sindromom, so denimo igralca Dan Aykroyd in Daryl Hannah ter pevki Susan Boyle in Ladyhawk.

Putinova dejanja so Američani in Zahod vzeli še podrobneje pod drobnogled po začetku rusko-ukrajinskega boja za Krim marca lani.