Foto:
Foto:
Skok v ledeno Neretvo pač ni mašji kašelj ...
V 1,7 metra visoki džezvi je moč skuhati 800 litrov kave.

Tekmovanje, ki je bilo že 348. po vrsti, je potekalo le teden dni po slovesnem odprtju mostu.

Poleg domačinov so svoj pogum pokazali tudi tekmovalci iz drugih držav bivše Jugoslavije, tekmovalci pa so prišli tudi iz Avstralije, Kolumbije in od drugod. Iz Slovenije se je skokov udeležil Velenjčan Mitja Zorman, ki pa se ni prebil skozi kvalifikacije.

Z najvišjega dela mostu, visokega 21 metrov, se je v ledeno mrzlo reko na glavo pognalo 75 tekmovalcev, zmagal pa je domačin Haris Džemar. Podobna tekmovanja so z mostu pripravljali stoletja, dokler ni bil novembra 1993 med vojno v BiH-u uničen.

Stari most, ki je bil zgrajen leta 1566, je bil uničen 9. novembra 1993, potem ko so med vojno v BiH-u enote Hrvaškega obrambnega sveta (HVO) nanj izstrelile 86 granat. Most je pred tem v petih stoletjih preživel že številne katastrofe, invazije, vojne in celo potrese.

Zasnoval ga je Mimar Hajrudin, učenec slovitega arhitekta Sinana, očeta klasične otomanske arhitekture. Pokroviteljica njegove obnove, ki je trajala tri leta, stala pa 15,4 milijona ameriških dolarjev, je bila Organizacija ZN-a za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco). Obnovljeni stari most so odprli 23. julija.

Džezva za Guinnessov rekord
Ob robu tekmovanja je neko podjetje za proizvodnjo kave predstavilo džezvo, v kateri naj bi iz 63 kilogramov mlete kave skuhali kar 800 litrov mamljive tekočine. Po trditvah izdelovalcev naj bi bila ta džezva največja na svetu, z njo pa si želijo uvrstiti tudi v Guinnessovo knjigo rekordov. Po podatkih organizatorjev je džezva visoka 1,7 metra, težka pa 40 kilogramov. Za izdelavo v skladu s tradicijo so potrebovali dva meseca.