Foto:
Foto:
Versajske vrtove je zasnoval arhitekt André Le Nôtre.
Versailles je v vsej veličini dal zgraditi francoski Sončni kralj.

Drevo, posajeno leta 1776, je bilo avgusta 2003 žrtev hude poletne vročine in je imelo le še nekaj vej in zelenih listov, vendar je kljub slabemu stanju takrat glavni vrtnar parka zatrdil, da lahko preživi še vsaj 30 let.

S traktorjema na delo
Vendar pa so drevo, eno redkih, ki mu je bilo prizaneseno ob preureditvi in pomladitvi parka na ukaz kralja Ludvika XVI. leta 1776, po nekaj več kot letu dni vendarle podrli.

V manj kot dveh minutah so s pomočjo dveh traktorjev podrli 35 metrov visok hrast z obsegom debla 5,5 metra. Marca bodo na istem mestu posadili novo drevo, prav tako hrast.

Priljubljena senca Marije Antoniette
Podrti hrast je bil poimenovan po hčeri avstrijske cesarice Marije Terezije Mariji Antonietti, ki je prav tako kot njen mož Ludvik XVI. med francosko revolucijo leta 1793 končala pod giljotino.

Marija Antonietta je ob svojih obiskih v Trianonu, eni od rezidenc na obrobju parka, zelo rada posedala v senci mogočnega drevesa.

Vrtovi Sončnega kralja
Prelepe versajske vrtove je po naročilu Sončnega kralja, Ludvika XIV., zasnoval francoski arhitekt André Le Nôtre. Arhitekt je znan tudi po sodelovanju pri gradnji slavnih pariških Elizejskih poljan.