Telefoni so postali nepogrešljiv pripomoček. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Telefoni so postali nepogrešljiv pripomoček. Foto: freedigitalphotos.net

16-letni Marcel Fernandes je konec aprila odšel v New York, kjer je potekalo tekmovanje v hitrostnem tipkanju SMS-sporočil. Bil je brez konkurence, saj je dva stavka, ki ju je vnaprej izbrala posebna komisija, na telefon s tipkovnico na dotik napisal v pičlih 18,19 sekunde, s čimer je porušil svoj prejšnji rekord, ki ga je postavil januarja.

In kaj je moral natipkati? Stavek se je glasil v angleškem jeziku, v slovenščini pa bi šel nekako takole: "Piraje s kot britev ostrimi zobmi vrste serrasalmus in pygocentrus so najstrašnejše sladkovodne ribe na svetu. A v praksi redko napadajo ljudi." Seveda sta bila predpogoja dva - da je bilo besedilo napisano brez tipkarskih napak in tudi s pravimi ločili.

Računalnik je uničil s kladivom
Na dogodku so sodelovali predstavniki Guinnessove knjige rekordov, ki so v četrtek Fernandesu tudi uradno priznali rekord, s katerim je našel svoje mesto v knjigi vseh rekordov. Najstnik, ki obiskuje kolidž, je dejal, da je nenavadno spretnost začel razvijati pri 13 letih, leta 2009.

"Počasen zaslon na prenosnem računalniku me je kar naprej spravljal ob živce. Nekoč nisem več zdržal, vzel sem kladivo in računalnik uničil. Ker nisem imel denarja za nakup novega, je edini način za komuniciranje postal iPhone, ki sem ga takrat že imel. Telefon je postal moje orodje za vse, od tistega dne si življenja brez pametnega telefona nisem znal več predstavljati," je dejal.

Kljub temu pa Brazilec vztraja, da ni obseden s pošiljanjem kratkih sporočil, kot so nekateri njegovi prijatelji. "Čeprav telefone obožujem, se nimam za odvisnika od teh naprav, saj ne 'visim' ves dan na njem."