Slovensko moštvo kriketa v Angliji. Foto: MMC RTV SLO
Slovensko moštvo kriketa v Angliji. Foto: MMC RTV SLO
Gostje so izgubili, a le za malenkost. Foto: MMC RTV SLO
Šlo je za prvi kriketaški obračun med angleško in slovensko ekipo na angleških tleh! Foto: MMC RTV SLO
Kriket ima tudi na Slovenskem vendarle nekaj zgodovine, ki pa bi bila lahko še bolj natančno popisana. Foto: MMC RTV SLO

Mežičani so se pomerili z ekipo, ki jo sestavljajo zaposleni na britanskem finančnem ministrstvu in v britanskem vladnem kabinetu (HM Treasury and Cabinet Office Cricket Club).

Tekma kriketa se je odigrala na igrišču King’s House Sports Ground in je bila zelo prijateljska. Gostje so izgubili, a le za malenkost. Število gledalcev je bilo, hm, osem na začetku in 11 ob njenem koncu.

V čem je torej posebnost tekme kriketa v zlatem pozno spomladanskem londonskem popoldnevu? Šlo je za prvi kriketaški obračun med angleško in slovensko ekipo na angleških tleh! Zgodovinski trenutek, če pač ne že zgodovinski spektakel! Angleški športni zgodovinarji so notico vestno dopisali v anale skupinskega športa, ki ob nogometu in ragbiju pravzaprav edini zares zanima Otočane, ali pa vsaj Angleže.

Mežica 1974 je prvi slovenski kriket kolektiv, ki je bil ustanovljen po vrntivi Boruta Čegovnika z jezikovnega tečaja v Kentu. Za šport, ki se je razvil v 16. stoletju in je najbolj priljubljen na indijski podcelini, v Avstraliji in v Angliji, je Čegovnika navdušil njegov tedanji gostitelj.

V Sloveniji se kriket v zadnjih letih dejavno igra v okviru slovenske lige kriketa, ki vključuje pet moštev. Igrišči za kriket pri nas sta le dve, in sicer v Valburgi pri Medvodah in v Mežici na Koroškem. Vadbišč za kriket je v Sloveniji še nekaj. Prav tako je znano, da nekaj deset tujcev, ki prebiva pri nas, nastopa za tuje klube kriketa, s katerimi nastopajo v različnih tujih ligaških tekmovanjih.

Slovensko kriket zvezo ali Slovenian Cricket Association zlahka odkijete tudi na njeni domeni na Facebooku.

Zanimiva je tudi zgodba o igrišču za kriket in polo, ki je bil pred drugo svetovno vojno (ali pa še prej) urejen v kraju Vrhnika pri Starem trgu, in kjer so se s tradicionalnima angleškima športoma kratkočasili udeleženci in učitelji poletnih tečajev angleščine.

Kriket ima tudi na slovenskem vendarle nekaj zgodovine, ki pa bi bila lahko še bolj natančno popisana. Ali pa se motim? Če kar koli veste o kriketu, o igriščih za kriket pri nas in slovenskih navdušencih kriketa, dopišite kaj med komentarje.

Matjaž Ambrožič, spremljate me lahko tudi na Twitterju