Ženske od moških zahtevajo preveč, pravi indonezijski minister. Foto: Reuters
Ženske od moških zahtevajo preveč, pravi indonezijski minister. Foto: Reuters

"Korupcijo spodbujajo številne stvari. Nenavadne zahteve družinskih članov ljudi silijo v nenavadno vedenje," je po poročanju indonezijskega časopisa Kompas dejal minister Lukman Hakim Sajfudin.

Dodal je, da moški postanejo koruptivni, ker želijo zadovoljiti svoje pohlepne ženske. Tem je minister sporočil: "Moje sporočilo je, naj ne zahtevajo preveč nenavadnih materialnih stvari. To bi bil izjemen prispevek žensk."

Njegove izjave niso bile dobro sprejete. Tako je neka gospodinja dejala, da je nepravično kriviti zgolj ženske. "Ne krivite zgolj žensk, to je resnično preveč," je bil njen odziv.

Težave s korupcijo
V Indoneziji, ki se sicer že več let bori proti podkupovanju, je javna uprava prepredena s korupcijo, številni visoki uradniki pa so morali oditi v zapor, med njimi za šest let tudi predhodnik sedanjega ministra za verske zadeve Surjadharma Ali.

Na indeksu zaznave korupcije, ki ga pripravlja nevladna organizacija Transparency International, je Indonezija lani zasedla 88. mesto med 168 državami, pri čemer prvo mesto pomeni najnižjo stopnjo korupcije.