Republikanski kongresnik iz Wisconsina se je obregnil ob domnevno obilno zadnjico prve dame. Foto: EPA
Republikanski kongresnik iz Wisconsina se je obregnil ob domnevno obilno zadnjico prve dame. Foto: EPA
Michelle Obama na vrtu Bele hiše goji lastno zelenjavo in želi tudi na ta način Američane spodbuditi k boju proti debelosti in k bolj zdravemu prehranjevanju s sadjem in zelenjavo. Foto: EPA

Kongresnika so ujeli s predolgim jezikom na letališču v Washingtonu in pred tem že pri njegovih volivcih v Wisconsinu.

Opravljal po telefonu
Sensenbrenner je bil pred dnevi na letališču Ronald Reagan in se je po telefonu glasno pogovarjal o prvi dami in njeni kampanji. "Ona nam pridiga o pravilni prehrani, sama pa ima veliko zadnjico," je dejal kongresnik.

Zadeva je prišla v medije in Sensenbrennerju je bilo nerodno, ker so ga ujeli, zato se je pisno opravičil. Besedilo opravičila ni znano, Bela hiša pa zadeve ne komentira.

Nezdrava hrana, čezmerna teža
Sensenbrennerjeva izjava je bila posledica jeze na kampanjo prve dame za zdravo prehrano Američanov, predvsem otrok v šolah. Republikanski kongresniki spremembam nasprotujejo, ker prinašajo manjše zaslužke proizvajalcem nezdrave hrane, ki iz Američanov uspešno delajo enega najdebelejših narodov na svetu.

Podjetja plačajo lobiste, ki potem previdno in posredno plačujejo kongresnike. Ker kampanjo za zdravo hrano vodi prva dama demokratskega predsednika, so proizvajalcem nezdrave hrane na voljo za lobiranje republikanci. Sensenbrenner je zanje idealna izbira, ker s svojo postavo ne vzbuja videza nekoga, ki bi ga zdrava hrana posebej zanimala.