Še enkrat več so zatrdili, da Abbe ne bo več. Foto: EPA/Ruters
Še enkrat več so zatrdili, da Abbe ne bo več. Foto: EPA/Ruters

Obiskovalcem muzeja bo ponujen vpogled v ustvarjalna leta zasedbe, pa tudi v njihovo zasebno življenje. Med drugim bodo v muzeju razstavljeni bleščeči kostumi, glasbila, zlate plošče, na ogled bodo videoposnetki in časopisni članki o skupini.

Oboževalci Abbe, ki so si kdaj zaželeli, da bi postali peti član zasedbe, bodo lahko s pomočjo računalniške simulacije svojo željo vendarle, vsaj virtualno, uresničili. Uresničila pa se jim bo lahko tudi želja, da bi spregovorili z glasbenimi legendami.

V muzeju stoji tudi soba, posvečena skladbi Ring, Ring, v kateri bo postavljen telefon iz 70. let. Telefonsko številko aparata pa poznajo le štirje ljudje - Agnetha Faeltskog, Anni-Frid (Frida) Lyngstad, Benny Andersson in Bjoern Ulvaeus. Glasbeniki so obljubili, da bodo v muzej občasno, brez napovedi, poklicali in tako presenetili obiskovalce, s katerimi bodo izmenjali nekaj besed. "Ideja je bila Fridina. Seveda bo poklicala," sporočajo iz muzeja.

Vstopnice za ogled, ki so na prodaj po 23 evrov, so že razprodane za več tednov vnaprej. Največje zanimanje pa so po besedah direktorja muzeja do zdaj pokazali tuji obiskovalci.

Ne bodo se združili
Muzej je posvečen avtorjem velikih glasbenih uspešnic 70. let prejšnjega stoletja. Med njimi so skladbe Voulez Vous, Dancing Queen in Waterloo, s katero so Abba leta 1974 zmagali na Eurosongu, kar jim je prineslo mednarodno prepoznavnost. Člani skupine so nazadnje skupaj nastopili leta 1982, leto pozneje pa so se dokončno razšli.

Leta 2008 je Ulvaeus v pogovoru za The Sunday Telegraph dejal, si želijo, da bi si jih ljudje zapomnili takšne, kot so bili. Kljub temu se ves čas pojavljajo namigovanja, da bodo nastopili skupaj, tako so številni koncert napovedovali tudi ob slavnostni otvoritvi muzeja. 68-letni Ulvaeus, ki se je edini udeležil novinarske konference ob odprtju, pa je še enkrat več vse označil za prazne govorice: "Kot vsi veste, se nikoli nismo znova združili. Zdaj pa bom izkoristil to priložnost in še enkrat poudaril, da se tudi nikoli ne bomo."