Olimpijske igre so navdihnile tudi letošnji karneval. Foto: EPA
Olimpijske igre so navdihnile tudi letošnji karneval. Foto: EPA
false
Rio bo gostil prve olimpijske igre v Južni Ameriki. Foto: EPA

Prireditelji olimpijskih iger v Riu de Janeiru letošnjega avgusta so sporočili, da je še vedno na voljo precejšnje število vstopnic. Dobrih pet mesecev pred začetkom iger imajo organizatorji na voljo še več kot polovico vstopnic, do zdaj je bilo od 7,5 milijona vstopnic prodanih le 47 odstotkov.

Kot je sporočil predstavnik za stike z javnostjo Mario Andrada, je največje zanimanje veljalo le za slovesnost ob odprtju 5. avgusta na Maracani, prodaja pa poteka dobro le v tujini, medtem ko domačih gledalcev igre, kot kaže, ne zanimajo. S približno 179 milijoni evrov je cilj prodaje do zdaj zapolnjen na približno treh četrtinah.

Zamude, zamude, zamude
Organizatorje OI čaka še veliko dela, pred dnevi je tako odjeknila novica, da ključna dela na podzemni železnici v Riu močno zamujajo.

Župan Ria de Janeira je opozoril, da nadgradnja podzemne železnice v Riu ne poteka po načrtih. Nadgradnja je nujna, da se bodo lahko množice obiskovalcev med igrami gibale, gradnja pa zamuja, je poročal časopis O Globo.

Brazilski časopis je objavil zapise iz elektronskega sporočila, ki ga je župan Eduardo Paes v petek poslal Mednarodnemu olimpijskemu komiteju, v njem pa izrazil zaskrbljenost, da projekt ne bo končan pravočasno. Do iger je še šest mesecev, prireditelji pa bodo s podaljšano podzemno železnico povezali olimpijski park in olimpijsko vas s središčem Ria. Paes je v e-pošti zapisal, da predlaga urgentno srečanje, na katerem bi poiskali alternativo prvotnemu načrtu.

Ta alternativa bi lahko bil sistem posebnih linij za ekspresne avtobuse, piše O Globo. Trenutno je pot od glavne postaje podzemne železnice na območju Barre do preostanka mesta vse prej kot kratka, traja od eno do dve uri. Z metrojem bi pot precej skrajšali - na 13 minut.

Tiskovna predstavnica župana Ria Claudia Lopes za francosko tiskovno agencijo AFP ni želela potrditi objavljenih elektronskih sporočil in jih tudi ni želela komentirati. Dejala je, da Paes zaupa v državo in da dela potekajo. Komentarja se je vzdržal tudi organizacijski odbor Rio 2016.