Nik je želel na sredi žice posneti tudi sebek, a je bil veter premočen za takšen podvig. Foto: EPA
Nik je želel na sredi žice posneti tudi sebek, a je bil veter premočen za takšen podvig. Foto: EPA

35-letni pustolovec je lani premagal Grand Canyon, leto pred tem pa se je po vrvi sprehodil čez enega izmed Niagarskih slapov. Njegov lanski podvig, ko je na jekleni žici premagal 427 metrov širok kanjon, je v živo prenašala televizija Discovery Channel.

Vetrovno mesto (The Windy City) je bilo poseben izziv, in to ne le zaradi vetra. Na močne in nepredvidljive sunke se je pripravljal že za Grand Canyon, tokrat pa si je podvig otežil še s prevezo čez oči in hojo navkreber.

Nik, ki se je rodil v družini "Letečih Wallendov", je včeraj prehodil dve jeklenici, napeti med nebotičniki v Chicagu. Na prvi je postavil svetovni rekord v naklonu (kot 15-19°), saj je začel na zahodnem nebotičniku Marina City na 179,2 metra in končal na zgradbi Leo Burnett pri 204,5 metra. Prehodil je 138 metrov na 1,9 centimetra široki (ali bolje rečeno ozki) žici. Drugo žico, dolgo skoraj 29 metrov in široko 1,6 centimetra, je prehodil z zaprtimi očmi. Pri tem je postavil rekord za najvišjo hojo po žici z zaprtimi očmi. Hodil je na višini 165,5 metrov.

Celoten dogodek je v živo prenašala televizija Discovery Channel. Ker Wallenda ni bil privezan z varovalno vrvjo, so posnetek oddajali z 10-sekundno zamudo, da bi v primeru nesreče prenos prekinili. Dinastija akrobatov ima namreč tudi žalostne zgodbe, tragično je umrl Nikov slavni pradedek Karl, ki je padel z vrvi v Portoriku leta 1978.

Nik po vrvi hodi že od drugega leta. Podvig je vedno lahko nevaren, čeprav hojo obvlada tudi v močnem vetru. Če je veter premočen ali ima Nik kakšne druge težave, je naučen, da sede in se oklene jeklenice. V bližini so tudi njegovi pomočniki, ki mu lahko z jeklenice pomagajo že v nekaj minutah.