Srbski davčni inšpektorji se sprašujejo, kako si lahko Sandra Prodanović privošči razkošno življenje, ki ga prikazuje v medijih. Foto: Uradna Facebook stran Sandre Afrika
Srbski davčni inšpektorji se sprašujejo, kako si lahko Sandra Prodanović privošči razkošno življenje, ki ga prikazuje v medijih. Foto: Uradna Facebook stran Sandre Afrika

Srbske tabloide so pretekli teden preplavile fotografije glasbenih zvezdnikov, ki so zapuščali davčne urade - ob špekulacijah o davčnih utajah osrednjih akterjev srbskih turbofolka in popscene.

Po poročanju tiskovne agencije Reuters je osrednja pozornost usmerjena v 26-letno Sandro Prodanović, bolje znano pod umetniškim imenom Sandra Afrika, ki je v zadnjem času polnila rumene medije s fotografijami, kjer stoji pred belim BMW-jem in se sonči na jahti.

Srbski Blic je citiral neimenovan vir, ki je izjavil, da je pevka, morda še najbolj znana po skladbi Neko će mi noćas napraviti sina, dejala davčnim inšpektorjem, da nastopa brezplačno. Drage avtomobile naj bi dobila v dar od svojega fanta in stare mame. Ko so jo poklicali s tiskovne agencije Reuters, pa je zavrnila sodelovanje.

Vodja srbskega davčnega urada Marko Marinković je za tabloid Kurir prejšnji teden izjavil, da so srbski izvajalci pod ostrim nadzorom. Glasbeni menedžer, ki je želel ostati neimenovan, je za Reuters dejal: "Težava je v tem, da večina izvajalcev služi denar zunaj Srbije - v klubih po Nemčiji in Franciji, na primer. In tam jim plačujejo v gotovini. Ta kultura plačevanja v gotovini je preživela stoletja."

Plačevanje davkov kot dokaz kakovosti?
Preverjanju davčnih inšpektorjev ni ušla niti Neda Ukraden, katere kariera sega v 60. leta prejšnjega stoletja. "Včasih je bilo plačevanje davkov dokaz kakovosti določenega izvajalca. In v 45 letih svoje kariere sem plačala davke za vsak dinar, ki sem ga zaslužila doma in v tujini. In še vedno jih plačujem," je izjavila za Reuters. Ostrejši nadzor je uveden v času, ko se je srbska vlada odločila, da obračuna s sivo ekonomijo.