Nepremičninski mogotec si zdaj želi tudi slovite stavbe FBI-ja. Foto: EPA
Nepremičninski mogotec si zdaj želi tudi slovite stavbe FBI-ja. Foto: EPA

V pogovoru za The Washington Post je ameriški milijarder mimogrede omenil svoje najnovejše načrte - državi je ponudil, da v zameno za stavbo, kjer domuje FBI, uradu in njegovim približno 10.000 zaposlenim (od teh jih polovica dela v omenjeni zgradbi), postavi novo poslopje, kamor bi preselili zaposlene. "Oko smo vrgli na FBI, tako da bomo zdaj spremljali dogajanje in čakali na priložnost," je dejal za Washington Post.

Obstoječi sedež FBI-ja, ki nosi ime po slovitem prvem vodji FBI-ja J. Edgarju Hooverju, je bil namreč zgrajen v sredini 70. let (gradnja je trajala celo desetletje), kar pomeni, da danes vidno propada, poleg tega pa je večnadstropna stavba za tako veliko število uslužbencev že davno premajhna.

Kazi videz avenije, ampak ima zgodovinsko vrednost
A čeprav stavba sama po sebi ni nikakršna arhitekturna mojstrovina (številni kritiki so prepričani, da močno kvari videz avenije Pennsylvania), pa je lokacija ena najboljših v Washingtonu, zato ni nič nenavadnega, da si jo Trump želi v svoji lasti. Sočasno pa se že oglašajo ljubitelji zgodovine, ki so prepričani, da gre za pomembno kulturno dediščino, ki bi jo morali obnoviti, in ne porušiti - kar bo Trump najverjetneje storil.

Pristojni se za zdaj še niso odločili, kaj bodo s stavbo storili, a menda velja konsenz, da FBI nujno potrebuje nove prostore, zato se nagibajo k podpori Trumpovi zamisli - da nekje na obrobju Washingtona zgradi novo stavbo, "v račun" pa vzame staro.

Stara pošta bo postala nov hotel - z mega plesno dvorano
Pred kratkim je Trump skupaj s hčerko Ivanko že predstavil podoben projekt - obnovil bo stavbo nekdanje pošte na aveniji Pennsylvania, ki je bila zgrajena leta 1899, in jo spremenil v razkošen hotel, v katerem bo svoje mesto, obljublja poslovnež, dobila tudi največja plesna dvorana v Washingtonu.

Projekt bo po poročanju Washington Posta stal okoli 200 milijonov dolarjev, a Trump zaradi tega nima pomislekov: "Moji prijatelji pogosto odštejejo prav smešne vsote denarja za slike in podobno. Jaz pa imam raje takšne projekte."