Živalski vrt v Splitu je svoja vrata odprl pred 88 leti v sklopu Naravoslovnega muzeja. Foto: TripAdvisor
Živalski vrt v Splitu je svoja vrata odprl pred 88 leti v sklopu Naravoslovnega muzeja. Foto: TripAdvisor
'Depresivni medved', kot je postavil diagnozo eden izmed tujih obiskovalcev živalskega vrta. Foto: TripAdvisor

Nekatere živali bodo premestili v živalske vrtove drugje na Hrvaškem in v tujini, splitski živalski vrt pa naj bi preoblikovali v center za domače živali.
Čeprav splitski živalski vrt, ki so ga odprli leta 1926, izpolnjujejo zakonske pogoje, so v mestni upravi Splita ocenili, da bivalni pogoji ne ustrezajo potrebam divjih živali. V parku Marjan, kjer je živalski vrt, je več kot 40 različnih živalskih vrst in približno 250 živali.

Namestnik splitskega župana Goran Kovačević je dejal, da bodo medvede verjetno premestili v zavetišče za medvede v Liki, medtem ko se z nemškimi kolegi pogovarjajo o prevzemu opic. Izpostavil je težavo s 14-letnim tigrom, za katerega bodo težko našli nove skrbnike, saj je povprečna življenjska doba tigrov 16 let. Splitski živalski vrt je bil nekdaj ravno zaradi tigrov znan kot primer uspešnega razmnoževanja živali v ujetništvu.

Med drugim je znan tudi primer aligatorja, ki so ga rešili in je v splitskem živalskem letu dočakal 68 let. V zadnjem času pa so odmevali predvsem primeri, ko so živali trpele zaradi neustreznih bivališč in prehrane.

"Sramota." "Nočna mora v Splitu."
Kot je dodal Kovačević, načrtujejo ureditev centra za domače živali, s katerim naj bi nadomestili živalski vrt, ki so ga Splitčani radi obiskovali. V centru naj bi namestili zgolj živali, kot so osli, ovce, pavi, določene vrste ptic in podobne živali, ki bi imele zagotovljene ustrezne pogoje v svojem naravnem okolju.

Hrvaško društvo prijateljev živali je večkrat zahtevalo zaprtje splitskega živalskega vrta zaradi neustreznih življenjskih pogojev - volčja ograda s petimi volkovi je bila recimo tako utesnjena, da so se živali nenehno napadale. Prizadevanja za zaprtje so podpirali tudi številni obiskovalci, tudi iz tujine, ki so na različnih družbenih omrežjih izražali razočaranje zaradi slabega stanja v živalskem vrtu v dalmatinski prestolnici.

Živalski vrt si je na priljubljeni popotniški spletni strani Trip Advisor zaradi slabih pogojev, umazanih, utesnjenih kletk in "depresivnih živali" prislužil porazno oceno (in podnaslov "nočna mora v Splitu"). En obiskovalec je živalski vrt opisal kot "popolno sramoto", spet drugi je zapisal, da ne ve, kako je mogoče, da je tak živalski vrt še odprt, in da je bil obisk "grozljiva izkušnja", nek kanadski turist je gladko povedal, da je to daleč najhujši živalski vrt, kar jih je kdaj videl, nek Britanec pa, da gre za "zapor za živali".