Ideja za spomenik se je porodila iz ljubezni do žuželk. Foto: BoBo
Ideja za spomenik se je porodila iz ljubezni do žuželk. Foto: BoBo

Spomenik v obliki velikanskega hrošča, ki pleza na skalo, je obkrožen z žično mrežo. Idejo, ki se je porodila iz ljubezni do žuželk, je zasnoval Takeši Joro. Upa, da bo spomenik, ki so ga postavili ob templju Kenčoji v mestu Kamakura južno od Tokia, potolažil duše insektov, ki jih je zbiral, na ta način pa je avtor obenem želel poslati okoljsko sporočilo.

"Upam, da se bodo ljudje zavedali, kako bi bilo brez žuželk," je dodal. Slovesno odprtje je potekalo v četrtek, dogodka pa se je udeležilo okoli 50 ljudi, med njimi tudi menih, ki je bral budistične nauke.

Tudi spomenik kmetijskemu škodljivcu
Sicer pa spomeniki, posvečeni žuželkam, niso prav pogosti, a se mesto Enterprise v ameriški zvezni državi Alabama ponaša s podobno znamenitostjo.

Kot je zapisano na spletni strani mesta, gre za "edini spomenik na svetu, posvečen kmetijskemu škodljivcu" - bombaževemu rilčkarju. Spomenik ženske, ki drži ogromnega hrošča, je bil postavljen leta 1919 v znak globoke zahvale, ko je na bombaževem polju na območju pustošil bombažev rilčkar.

Ko so v mestu opustili proizvodnjo bombaža, so se kmetje namreč lotili pridelave drugih pridelkov in mesto je takoj zacvetelo.