Zanimivosti
(8)
ikea
Rabljeno pohištvo bo Ikea naprej prodala po ceni, ki jo je zanj odštela sama. Foto: Reuters

Dodaj v

Staro za novo: Ikea po novem odkupuje rabljeno pohištvo

Prodati je mogoče le pohištvo znamke Ikea
11. julij 2018 ob 21:22
Dunaj - MMC RTV SLO, STA

Pri pohištvenem podjetju Ikea so v svojih avstrijskih poslovalnicah predstavili novo storitev, pri kateri svojim kupcem v zameno za dobropis nudijo odkup rabljenega pohištva.

Švedski pohištveni velikan Ikea se z odkupovanjem rabljenega pohištva pomika v smer krožnega gospodarstva. Stranke v zameno za vrnjeno Ikejino pohištvo prejmejo dobropis, ki ga lahko unovčijo pri nakupu novega pohištva. Pri Ikei so ob naznanitvi poudarili, da so so storitev zagnali zato, ker stranke danes vse hitreje menjajo pohištvo. Sami se namreč želijo oddaljiti od "linearnih mehanizmov, v katerih iz virov nastajajo odpadki".

Če torej stranka ne bo več potrebovala določenega kosa pohištva, bo ta kos lahko fotografirala in prek spletne strani posredovala Ikei. Ta ji bo odgovorila s predlogom odkupne cene, ki pa bo lahko dosegla največ 30 odstotkov zadnje veljavne prodajne cene posamičnega kosa.

Če se bo stranka s ponudbo strinjala, bo morala pohištvo pripeljati v izbrano Ikejino poslovalnico, pri tem pa bo prejela dobropis. Pohištvo bo medtem končalo v t. i. "zakladnici", kjer bo čakalo novega lastnika, ki bo moral za pohištvo odšteti prav toliko, kolikor je zanj odštela Ikea.

V švedskem pohištvenem velikanu sicer opozarjajo, da sprejemajo le sestavljeno rabljeno pohištvo v dobrem stanju in le lastne znamke. Prav tako ne bodo odkupovali določenih vrst artiklov, kot so postelje, zofe, žimnice, kuhinjsko in kopalniško pohištvo.

M. Z.
Prijavi napako
Komentarji
vranek
# 12.07.2018 ob 02:04
?? Kaj torej, katere kose.? Ogledala?
Fleaa
# 12.07.2018 ob 08:22
Saj imamo tudi mi kose iz Ikee, da ne bom izpadel kot nek čistun, ampak upam, da bodo 25 let držali, ker jih ne milslim po 7 letih menjati. ..

bistveno kvalitetnejša roba kot pa Rutar, Lesnina, XXL, JYSK, in podobne zadeve
jgm
# 12.07.2018 ob 09:42
Pohištva ne kupujem v Ikei. Vse dam narediti po meri; narejeno je kvalitetno in natančno, tako rekoč "za zmeraj". Po 20 letih je še vedno takšno kot novo.
Seveda tudi cena ni takšna kot v Ikei. Toda če v 20 letih pohištvo nekajkrat zamenjaš, te pride gotovo dražje, pa še kvaliteta je takšna kot pač je.
Giroud
# 12.07.2018 ob 08:54
Pri Ikei dobiš največ za razmerje med ceno in kvaliteto. Bistveno več kot pri kakšnem drugem ponudniku.
Sodobnost, eleganca, praktičnost, minimalizem.
Vedno imajo vse na zalogi, ne čakaš na robo, zelo enostavno za sestaviti, praktična pakiranja.
Kuhinja pri njih je vlita kot po meri - sicer pa, kdo še kupuje pohištvo za naslednje generacija? Saj povsem uporabne in nove avte nekateri menjajo/prodajajo po letu dni?!
Največja prednost pa je to, da lahko v enem stilu opremiš celo stanovanje/hišo - dokupuješ saj imajo "večne" modele.
dunbar
# 12.07.2018 ob 07:48
Sicer pa zanimiv pristop in poslovni model.

To je sicer res, pa vseeno, njihov poslovni model temelji nacenenosti izdelkov in njihovi čimprejšnji zamenjavi z novo kolekcijo... Vse, kar je narobe s sodobnim potrošništvom, njegovim vplivom na planet in človeško dušo, je zajeto v njihovi paradigmi.

Saj imamo tudi mi kose iz Ikee, da ne bom izpadel kot nek čistun, ampak upam, da bodo 25 let držali, ker jih ne milslim po 7 letih menjati. ...
cocoon
# 12.07.2018 ob 07:41
@izo - kdo ti brani da sam prodaš?
Sicer pa zanimiv pristop in poslovni model.
izo
# 12.07.2018 ob 06:53
in zakaj ne bi rajši sam prodal, in verjetno za višjo ceno, lol? no, sej zato gre, plus jasno, da se kupuje nova roba..
EluD
# 12.07.2018 ob 04:25
vranek@....Si morda že slišal za "reciklažo" ????? Praktično vse dele pohištva-leseni,kovinski, stekleni,plastični,....itd.reciklirati in ponovno uporabiti. Zdaj, ko se veliko omenja "E"....eko pohištvo.
Kazalo