Pred leti je svet obnorela Esmeralda. Foto:
Pred leti je svet obnorela Esmeralda. Foto:
Rebelde
Prav nič manj množične evforije niso povzročile najstniške telenovele, kot je bila Rebelde. Foto: EPA
Katarina Čas
Le kdo se ne spomni slovenske nadaljevanke Strasti, ki jo je predvajala Televizija Slovenija? Foto: MMC RTV SLO
Telenovele - kakšni so učinki pretiranega gledanja

''Telenovele gledalcem pripovedujejo najlepše zgodbe. Telenovele pričarajo nek eksotičen svet. V telenovelah se običajen gledalec najde in si za uro, dve, tri, kolikor si pač vzame, odpočije od dnevnega ritma. Telenovele so na strani šibkih, ker v njih vedno zmaga dobro,'' je pojasnil programski direktor podjetja Pro Plus Branko Čakarmiš.

Vabljeni tudi k poslušanju radijskega prispevka Telenovela mi je "vzela" babico, ki je bil objavljen na Valu 202. Posnetek je pripet tudi desno spodaj, v njem pa lahko slišali izpovedi gledalk in njihovih družinskih članov iz 'prve roke'.

Najlepše zgodbe eksotičnega sveta pa so za gledalca lahko past. Kot nam je priznala 75-letna Jožica, ki je zvesta oboževalka telenovel že od samega začetka njihovega predvajanja v slovenskem medijskem prostoru, je od njih preprosto odvisna. Trenutno gleda štiri nanizanke, katerih predvajanje je razpršeno skozi cel dan. Če kakšen del zamudi, si njegovo ponovitev ogleda tudi ob šesti uri zjutraj ali pa zamujeno nadoknadi v pogovoru s prijateljico.
Njena popoldanska razvada je prerasla v pravo telemanijo, kar občutijo tudi njeni družinski člani. “Ko sem jo poklicala po telefonu, je bilo zelo zelo težko priti do nje. Sprva mi ni bilo jasno, kaj se dogaja, potem pa sem ugotovila, da so to njene serije, v katere se čisto zatopi in je za nas v tem času nedosegljiva. Drugačna kot prej je bila tudi njena hrana. Ona namreč zelo dobro kuha, potem pa je bilo kar naenkrat vse zažgano in prismojeno,” se spominja Jožičina hči Nada.
Čeprav se zdi, da se je širša slovenska javnost ohladila od evforije, ki so jo telenovele povzročile v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, je njihovo gledanje pravzaprav postalo le bolj intimno in še bolj evforično. Poleg štiriurnih televizijskih minimaratonov imamo v Sloveniji celo televizijski kanal, posvečen temu žanru. Tako se kar samo od sebe postavlja vprašanje, ali zapriseženo gledanje telenovel lahko vodi v odvisnost.

Fantazijski svet grožnja resničnemu
Doktorica Mirjana Radovanovič s Psihiatrične klinike Ljubljana pravi, da gledanje telenovel po vedenjskih vzorcih in posledicah, ki jih ima na vsakodnevno življenje in odnose posameznika, lahko spominja na pravo odvisnost. ''Že leta se govori o odvisnosti od spolnosti, od televizije, interneta, tudi od odnosov. Pri teh vedenjskih spremembah ne gre za mehanizem, ki je primerljiv s pravimi odvisnostmi, pač pa ko opazujemo človeka s temi težavami, vidimo neke podobnosti. Zato je to izraz, ki se je začel uporabljati.''

Radovanovičeva je še opozorila, da zadovoljitev z iskanjem fantazijskega sveta lahko tudi dejansko postane težava v resničnem življenju, ''saj gledanje nadaljevank vzame veliko časa, zato ni mogoče opraviti vseh stvari, treba si je organizirati urnik, nekateri gledajo celo ponovitve, zato logično trpijo realni odnosi v življenju. Tako pri nekaterih ljudeh res lahko opazimo spremembe, ki so podobne pravi odvisnosti''.

Odvisnost ali zadovoljstvo gledalcev?
Čakarmiš na vprašanje, ali gledalci lahko postanejo odvisni od telenovel, odgovarja: ''To je naša naloga, da delamo program, ki ga bodo gledalci gledali. Če temu rečemo odvisnost, ne vem; predvsem morajo biti zadovoljni in srečni ob gledanju tega programa.''

Zadovoljstvo in srečo pa po besedah doktorja Jožeta Vogrinca, sociologa kulture in medijev, telenovele prinašajo predvsem medijskim hišam in oglaševalcem. Kljub temu pa njihove vloge ne gre podcenjevati. Vogrinc je predstavil primer Brazilije in telenovele Klon, ki je med drugim obravnavala tudi problem zasvojenost z mamili.

''Pri izobraževanju ljudi o tem problemu so ugotovili, da so dosegli večji učinek z nadaljevanko kot pa recimo z akcijami po šolah, propagandnimi plakati ipd.'' Sociolog kulture je ob tem izpostavil še negativne učinke telenovel, ki jih te dosežejo že z obravnavanjem posameznih zadev. Kot primer je navedel hrvaške telenovele, kjer je glavna dilema junakinje, ali bo postala mati ali pa bo naredila kariero. ''Sama izbira, ki se postavi kot vprašanje ali – ali, je že sama po sebi konservativna. Odgovor, ki bi bil zares napreden, bi bil pokazati način, kako je lahko ženska oboje.''

Telenovele združujejo generacije?
Velika zagovornica telenovel je Natalija Gorščak, ki je bila sicer med prvimi, ki je v Slovenijo že pred dvema desetletjema pripeljala ta televizijski žanr. Tako ni presenetljivo, da v telenovelah vidi več pozitivnih kot negativnih stvari. ''V Sloveniji obstaja fama, da so neke ženske strašno uspešne. A ko bolje pogledamo, vidimo, da za njo stojita dva para babic in dedkov. Tudi odnos babice - vnuki se tu najde, moja hči gleda telenovele z mojo mamo. In potem lahko o kakšnih stvareh, kot so odnosi moški - ženska, razpravljata. Z babico lažje poklepeta o takih zadevah kot recimo z mano ali z njenim očetom. Jaz v takih stvareh ne vidim nič slabega, in to govorjenje o odvisnosti od telenovel je isto, kot če bi rekli, da je potem nekdo odvisen od TV Dnevnika.''

V vsej zgodbi je morda zanimivo tudi to, da tako Gorščakova kot Čakarmiš trdita, da so telenovele podcenjen žanr. Gre za veliko in drago produkcijo, ki je razširjena po vsem svetu. Epizoda dobre telenovele recimo stane tudi do 100.000 evrov. Dobra telenovela pa ima običajno od 100 do 120 epizod. In da ne boste mislili, da so goreče oboževalke telenovel le ženske. Čakarmiš nam je zaupal, da je to mit. Njihovo trenutno najbolj gledano nadaljevanko Larina izbira gleda 32 odstotkov žensk in kar 23 odstotkov moških, starih med 18 in 49 let. Sicer pa veste, kaj pravijo - v vseh stvareh moramo biti zmerni in se jih lotevati po pameti.

Telenovele - kakšni so učinki pretiranega gledanja