Motoristične tolpe se s koncem serije Sinovi anarhije ne poslavljajo s televizijskih zaslonov. Foto: AP
Motoristične tolpe se s koncem serije Sinovi anarhije ne poslavljajo s televizijskih zaslonov. Foto: AP
Serija je sedem sezon privabljala gledalce k spremljanju, veliko vlogo pri tem so odigrali prav igralci. Foto: AP
false
Sutter si je s Sinovi anarhije utrdil svoj status v Hollywoodu. Foto: EPA

Dobrega pol leta po tem, ko se je na malih zaslonih končala saga tolpe SamCro, osrednjih likov v seriji Sinovi anarhije, je njihov ustvarjalec Kurt Sutter postregel z novico, da pripravlja nadaljevanje motociklistične drame. Čeprav je sama zgodba še v zgodnji fazi razvoja, je znano eno: vrtela se bo okoli motociklističnega kluba, ki je pustil velik pečat v Sinovih anarhije - gre za klub Mayans.

Sutter je ob tem obljubil drugačno serijo z edinstvenim načinom pripovedovanja. Mayansi so v seriji predstavljali tekmece SamCroju. Sestavljali so jih predvsem Mehičani, ki so se ukvarjali s preprodajo heroina. Vse niti odločanja pa so bile v rokah predsednika kluba Marcusa Alvareza (ki ga je upodobil Emilio Rivera).

S projektom, ki ga Sutter še razvija, se vzpostavlja franšiza, okoli katere je zbrano zvesto občinstvo. Navsezadnje so bili Sinovi anarhije ena izmed najbolj gledanih serij v zgodovini televizijske hiše FX. Število gledalcev je vsako sezono raslo, Sutter pa je v tem času postal eden izmed najprepoznavnejših ustvarjalcev v industriji.

Takoj po koncu Sinov se je osredotočil na ustvarjanje srednjeveške drame The Bastard Executioner, kjer se bo znova prestavil kot scenarist, producent, režiser in seveda igralec (v njej bo - tako kot v Sinovih - zaigrala tudi njegova žena Katey Sagal). In prav Sutter - njegov odločen glas - je prispeval k uspešnim sedmim sezonam Sinov. Prav nobena tema zanj ni bila tabu - naj bo to posilstvo, rasizem ali celo streljanje v šoli. Gledalce je peljal v temne kotičke človeškega uma.

Navdih je črpal iz Shakespearja, kar je številne gledalce tudi odvračalo od spremljanja. Predvsem je bil močen vpliv Hamleta, kjer je odnos, ki ga je vzpostavil Shakespeare, prenesel na svoja glavna lika, vodjo motociklističnega klana Jaxa Tellerja (upodobil ga je Charlie Hunnam) in njegovo mamo Gemmo (upodobila ga je Sagalova). Hunnam je bil tudi razlog, zakaj so serijo sprejele tudi predstavnice ženskega spola, saj je Sutter brez zadržkov izkoriščal vse fizične atribute nekdanjega manekena.

V letih ustvarjanja Sinov se ga je prejel sloves razvpitega ustvarjalca. "Nihče ne upravičuje svojega ugleda. Včasih lahko prestrašim veliko ljudi, toda moji najtemnejši trenutki izvirajo iz strasti do dela," je dejal Sutter.