Jenna Talackova je to, da je tudi uradno ženska, dokazovala s svojim potnim listom. Foto: Reuters
Jenna Talackova je to, da je tudi uradno ženska, dokazovala s svojim potnim listom. Foto: Reuters
Jenna Talackova
Jenna Talackova se je prebila med 65 finalistk kanadskega tekmovanja za mis vesolja, nato pa so jo diskvalificirali. Foto: Spletna stran tekmovanja

Poslovnež in lastnik licence za lepotno tekmovanje Miss Universe je tako preglasoval odločitev organizacijskega odbora, ki Kanadčanki Jenni Talackovi najprej ni dovolil sodelovati s pojasnilom, da ni "naravno ženska".

23-letnico, ki se je prebila med 65 finalist kanadskega izbora, so s tekmovanja "vrgli" v petek, takoj po tem, ko je priznala, da se je rodila kot moški, nato pa prestala operacijo, s katero so ji spremenili spol. Organizatorji so svojo odločitev še dodatno "pojasnili" v sporočilu za javnost in zapisala, da je Talackova "ponaredila svojo prijavnico, saj je v njej zapisala, da se je rodila kot ženska", poleg tega pa za kanadsko "podružnico" tekmovanja za Miss Universe veljajo ista pravila "kot za vse druge po svetu".

Burna razprava o mejah spolne identifikacije
Diskvalifikacija transseksualke je spodbudila burno razpravo, predvsem na spletu, pa tudi v kanadskih medijih, o tem, kje so meje spolne identifikacije, kje se konča pravica zasebne organizacije, da postavi svoja pravila, in kje se začnejo človekove pravice. Svojo kampanjo je vodila tudi Talackova, ki je, "oborožena" s svojo odvetnico Glorio Allred (ta velja za eno najprepoznavnejših ameriških bork za pravice žensk), zahtevala, da ji organizatorji dovolijo tekmovati.

"Jaz sem ženska. Počutila sem se izključeno in bila sem popolnoma uničena zaradi njihove odločitve in pojasnila, ki so ga dali," je dejala v torek v izjavi za javnost. Zato sta skupaj z odvetnico pozvali kanadsko Miss Universe, naj svojo odločitev, ki "temelji na predsodkih, strahu in stereotipih", čim prej spremenijo. Ob tem je Allredova dodaja, da ne gre le za to, da bo Talackova lahko tekmovala: "Jenna se je postavila ne le zase, ampak tudi za vse druge. Noče namreč, da bi se s takšno diskriminacijo spopadal še kdo drug."

Na papirju je ženska, zato ovir ni
Organizatorji lepotnega tekmovanja so se medtem (verjetno tudi zaradi pritiska javnosti)odločili za revizijo svojega stališča, svoje pa je dodal tudi lastnik licence. Trump. "Če izpolnjuje vse zahteve za zakonsko določitev spola, kar, če prav razumem, izpolnjuje, ni nobenih ovir, da Jenna Talackova ne bi sodelovala na tekmovanju Miss Universe Canada 2012," je v pogovoru za tiskovno agencijo Reuters dejal Trumpov posebni svetovalec in podpredsednik njegove družbe Michael Cohen.

Ob tem je Cohen še zatrdil, da ne gre za to, da so popustili pritiskom, ampak za to, da organizacija "spoštuje kanadske zakone". Poudaril je še, da ji Trump "tako kot vsem drugim tekmovalkam želi vso srečo". In če Jenna na kanadskem tekmovanju zmaga? "Če zmaga, bo zastopala svojo državo na glavnem tekmovanju Mis universe". To je pozneje potrdila tudi tiskovna predstavnica tekmovanja Brenda Mendoza.

Spodaj si lahko ogledate še nekaj fotoutrinkov s torkove tiskovne konference, ki jo je Talackova pripravila skupaj s svojo odvetnico.