Leta 2010, ob 65. obletnici, so prostovoljci na Times Squaru takole poustvarili slovito fotografijo. Foto: Reuters
Leta 2010, ob 65. obletnici, so prostovoljci na Times Squaru takole poustvarili slovito fotografijo. Foto: Reuters

Glenn Edward McDuffie je na začetku tedna umrl. Star je bil 86 let.

Leta 1927 v Severni Karolini rojeni McDuffie se je ameriški mornarici pridružil leta 1942, pri rosnih 15 letih, potem ko je s pomočjo prijatelja ponaredil mamin podpis in našel dovolj uslužnega notarja.
Po koncu vojne je nekaj časa profesionalno igral ameriški nogomet, se leta 1960 preselil v teksaški Houston, kjer je živel do leta 2009, nato pa svoja zadnja leta preživel ob hčerki v Dallasu.

McDuffie je preživel dva od svojih treh otrok, ima pa še dva vnuka. Pokopan bo na pokopališču vojnih veteranov v Dallasu.
Objavljena v reviji Life
Fotografijo poljuba z naslovom V-J Day in Times Square je 14. avgusta 1945 posnel fotograf Alfred Eisenstaedt in velja za eno najslavnejših fotografij iz tistega obdobja. Objavljena je bila v reviji Life s podnapisom: "Na newyorškem Times Squaru se dekle, oblečeno v belo, oklepa svoje torbice in krila, medtem ko mornar brez vsakršnih zadržkov pritisne svoje ustnice ob njene."
Dolgo se ni vedelo, kdo je možak na fotografiji, in v 60 letih po vojni so se oglasili številni, ki so trdili, da so na sliki oni (enako je bilo z žensko na fotografiji). Nazadnje je sodna risarka Lois Gibson leta 2007 brez kančka dvoma potrdila, da je na fotografiji McDuffie.
"Prišel sem s podzemne na Times Square, kjer so ljudje skakali od veselja. Ko sem izvedel, da bo izpuščen moj brat, ki so ga zajeli Japonci, sem se evforiji pridružil še sam. Neka medicinska sestra me je videla in razprla roke. Stekel sem k njej, jo poljubil, nato pa videl, da teče nek moški proti nama. Sprva sem mislil, da gre za ljubosumnega moža ali fanta, ki me bo kresnil. Nato pa sem videl, da gre za fotografa, in sklenil dekle poljubljati, dokler možak ne posname slike," se je dogodkov tistega dne spominjal McDuffie.