Odkrite zgradbe so prerasle z mahom in plevelom. Foto: Daniel Schavelzon
Odkrite zgradbe so prerasle z mahom in plevelom. Foto: Daniel Schavelzon
Med drugim so v stavbah našli tudi nemške kovance. Foto: Youtube
Bunkerjev naj nikdar ne bi zares poseljevali. Foto: Youtube

Že dolgo je znano, da je po letu 1945 v Južno Ameriko pobegnilo na stotine najvišjih predstavnikov tretjega rajha, a vrsta "skrivnostnih zgradb" v naravnem rezervatu Parque Teyú Cuare kaže, da so nacisti svoje zatočišče na jugu skrbno načrtovali.

Čeprav arheologi ne morejo z gotovostjo potrditi, da so bile zgradbe dejansko zasnovane prav za primer poraza nacistične Nemčije, pa obstajajo trdni dokazi, da je šlo dejansko za to, piše Washington Post.

Ekipa pod vodstvom Daniela Schavelzona z univerze v Buenos Airesu je namreč na stenah odkrila nacistične simbole, kot je svastika, več nemških kovancev iz let od 1938 do 1944 ter porcelan z napisom "Made in Germany".

Tajni projekt
Schavelzon je za argentinski časnik Clarin povedal, da je logično sklepati, da so bile tri zgradbe - ena za skladišče, druga za nastanitev, tretja pa za opazovalnico - zgrajene kot pribežališče za nacistične voditelje. Sama lokacija, 10 minut oddaljena od meje s Paragvajem, ima vrsto točk za pobeg, poleg tega pa gre za "zaščiten, zanesljiv kraj, kjer bi lahko živeli v miru", je še povedal Schavelzon.

Ob tem je dodal, da je zelo verjetno, da je bil kraj le eno od številnih skrivališč, zgrajenih na nedostopnih in odročnih mestih, kot so džungle, puščave in gore, v okviru "tajnega projekta", ki so si ga nacisti zamislili sredi vojne.

Za argentinsko najdišče se zdi, da ga nikdar niso uporabljali - delno zato, ker tisti nacisti, ki so pribežali v Argentino, nazadnje niso imeli nobenega razloga za skrivanje, saj jih je takratni argentinski predsednik Juan Peron prav lepo sprejel.

Po poročanju New York Timesa je država postala pravi varni pristan za visoke predstavnike, ki so pobegnili iz Evrope. Taki, kot je bil Adolf Eichmann, ki ga je izraelska tajna služba izsledila in ga predala izraelskim oblastem, ki so ga obsodile na smrt z obešanjem, so bili bolj izjema.

Po nekaterih teorijah naj bi celo sam Adolf Hitler preživel vojno in se zatekel v Argentino, kjer naj bi mirno živel do svoje smrti.

A to so nepotrjene špekulacije, medtem ko je bolj znano, da se je v to južnoameriško državo res zatekel zloglasni dr. Joseph Mengele, t. i. angel smrti, ki je zaslovel z grozljivimi poizkusi na otrocih, večinoma dvojčkih. Mosad je skušal Mengeleja prijeti v 60. letih, a mu je spodletelo, kar je postala tema filma Wakolda (2013).