Italijanska policija je čisto po naključju naletela na eno večjih zalog ponarejenih šampanjcev v Evropi. Foto: Guardia di Finanzia
Italijanska policija je čisto po naključju naletela na eno večjih zalog ponarejenih šampanjcev v Evropi. Foto: Guardia di Finanzia
Moet & Chandon je največja šampanjska hiša na svetu - pa tudi ena najstarejših. Ustanovljena je bila že leta 1743. Foto: Reuters

Guardia di Finanza ocenjuje, da bi goljufivci s ponarejenimi šampanjci zaslužili okoli 350.000 evrov, skupno pa kar 1,8 milijona evrov, če bi uporabili tudi 40.000 ponarejenih etiket Moët & Chandona, ki jih je policija prav tako odkrila v lopi. Analiza "šampanjca" je razkrila, da gre za popolnoma navadno namizno peneče vino.

Policija je zalogo zasegla že konec lanskega leta, a so javnosti sporočili šele mesec dni pozneje. Finančna policija v Padovi, ki je zaradi ločene zadeve preiskovala neko podjetje, je po naključju naletela na steklenico šampanjca z etiketo brez serijske številke.

V lopi, kjer so proizvajali ponaredke, je policija prijela osem oseb s kriminalno preteklostjo, ob tem pa so v hišnih preiskavah odkrili tudi "zanimivo dokumentacijo", ki jim bo pomagala pri nadaljnji preiskavi. Policija meni, da je bil ponarejen šampanjec namenjen na sever Evrope, najverjetneje v Nemčijo.

Kako ločiti izvirnike od originala?
Razširjenost ponarejenih luksuznih dobrin je velik problem predvsem za znane modne hiše, kot sta Prada in Louis Vuitton, a novica iz Padove kaže, da se s podobnimi težavami ubadajo tudi vrhunske šampanjske hiše.

"Njihov sistem je bil zelo podroben in specializiran," je povedal policijski načelnik Luca Lettere in dodal, da preiskujejo, ali so osumljenci ponarejali tudi kakšne druge luksuzne dobrine. "Šampanjec so izbrali zato, ker ga lahko prodajo za tako visok dobiček. Prosecco lahko kupiš že za evro ali dva, kot šampanjec pa ga potem prodaš po 35, 40 evrov."

V Franciji je Comité Champagne zadolžen za zaščito imena "šampanjec" - tako proti ponarejanju kot tudi proti uporabi imena za peneča vina, ki ne prihajajo iz Šampanje. Skupina v okviru svojih protiponarejevalskih zadolžitev nadzira globalno mrežo šampanjskih uradov, obmejne organe po vsem svetu pa oskrbuje z informacijami, kako ločiti ponaredke od izvirnikov.

V Padovi zaseženo vino sicer ne bo šlo v nič - oblasti so se namreč odločile, da steklenice podarijo najrazličnejšim organizacijam, ki delujejo v pokrajini Veneto, domu prosecca, najbolj znanega italijanskega penečega vina.