Harmonika malo drugače

V Sloveniji se je to spremenilo v 70. letih prejšnjega stoletja, ko je Bratko Bibič z zasedbo Begnagrad harmoniko uvedel v mešanico drugih žanrov glasbe in tako predstavil ta inštrument v povsem novi luči. Harmonika je postala rokersko glasbilo, h kateremu je spadal tudi rokerski videz, že na vizualni ravni pa je prihajalo do nemogoče kombinacije, da nekdo moškega spola, ki ima lase do riti, kot se reče, igra harmoniko.

Čeprav Bibič meni, da je harmonika eno izmed redkih glasbil, ki se močno identificira z narodno-zabavno zvrstjo glasbe, pravi, da Slovenci sprejemajo tudi drugačne zvoke, ne le valčkov in polk.

Čeprav niso ustvarjali tradicionalne glasbe, pa je skupina Accordion Tribe, v kateri je pet harmonikarjev različnih narodnosti, prepotovala ves svet. Pod vodstvom Američana slovenskega rodu Guya Klučevška je občinstvo lahko slišalo, kako zveni pet mehov, ko se pomešajo vplivi iz vsega sveta in ustvarijo zvoke, ki za harmoniko niso povsem običajni.

V priloženem videoposnetku si lahko ogledate reportažo o "drugačni harmoniki", ki jo je za TV Slovenija pripravila Tjaša Potisk!