Snemanje tokratnega varnostnega videa je potekalo na idiličnih Cookovih otokih. Foto: You Tube
Snemanje tokratnega varnostnega videa je potekalo na idiličnih Cookovih otokih. Foto: You Tube

V malce drugačnem videu z napotki za varnost, ki ga bodo zavrteli potnikom na vsakem poletu med Los Angelesom in Aucklandom od 12. februarja naprej, namesto stevardes in stevardov nastopajo znane manekenke, oblečene zgolj v kopalke. Gre ze plod sodelovanja med znano revijo Sports Illustrated, ki praznuje 50-letnico svojega obstoja, in letalsko družbo Air New Zealand, ki je znana po svojih nenavadnih promocijskih in varnostnih videih. Snemali so ga na idiličnih Cookovih otokih, s čimer želijo potnike opozoriti tudi na ta turistični biser.

Feministična gibanja zgrožena
A že takoj po objavi napovednika za video, ki nosi naslov Safety in Paradise (Varnost v raju) so se oglasila feministična gibanja, ki so prepričana, da ponižuje ženske. Predavateljica feminističnih teorij na novozelandski univerzi Massey Deborah Russell pravi, da jo je zmotilo predvsem to: "Da moram kot ženska, ki gre na letalo z resnim namenom - na primer poslovni sestanek -, gledati neke izjemno seksualizirane prizore žensk v bikiniju." Čeprav, priznava, so ji bili nenavadni videi novozelandske letalske družbe do zdaj všeč, pa tega "nikakor noče gledati".

V družbi sicer niso zaskrbljeni zaradi tovrstnih napadov. "Poskrbeli smo, da je bil video Safety in Paradise narejen okusno," je zatrdil predstavnik za odnose z javnostmi in dodal, da je logično, da so morali v video vključiti ženske v kopalkah, saj gre za sodelovanje z revijo Sports Illustrated, ki slovi tudi po svoji tradicionalni "kopalkarski" izdaji.

Pri snemanju videa so sicer sodelovale znane lepotice, Američanke Chrissy Teigen, Ariel Meredith in Hannah Davis ter Avstralka Jessica Gomes, posebna gostja pa je bila tudi nekdanja supermanekenka Christie Brinkley, ki se edina lahko pohvali s tremi zaporednimi naslovnicami posebne izdaje Sports Illustrated.

"Že pred vzletom boste potrebovali kisik"
Brinkleyjeva zatrjuje, da v videu ni nič takega, kar bi lahko ženske užalilo. "Scenarij je ljubko igriv in vsebuje veliko nepričakovanih obratov - glede nato, da gre za varnostni video," pojasnjuje 60-letna nekdanja manekenka. Pri tem pa hudomušno priznava: "V njem je toliko lepotic Sports Illustrateda, ki na ta način praznujejo 50-letnico revije, da bo moral marsikateri še pred vzletom poseči po kisikovi maski."

Prejšnji videi z varnostnimi navodili so sicer doživeli precej boljši odziv - Air New Zeland je tako posnel takšnega, ki ima za rdečo nit film Hobit (ki so ga snemali ravno na Novi Zelandiji), pri enem je sodeloval pustolovec z malih zaslonov Bear Grylls, pri drugem legendarna ameriška igralka Betty White, v enem videu pa so glavni igralci kar zaposleni v letalski družbi, ki so v videu nastopili goli, "prekrivala" jih je le telesna poslikava.

Napovednik za sporni video in druge videe z varnostnimi navodili na letalu si lahko ogledate spodaj.