Prvi kolačkomat so postavili poleg pekarne na Beverly Hillsu. Foto: You Tube
Prvi kolačkomat so postavili poleg pekarne na Beverly Hillsu. Foto: You Tube

Ameriška pekarna Sprinkles, ki se ukvarja s peko in prodajo t. i. cupkcakesov (v slovenščini jim rečemo preprosto "kolački"), bo namreč v britanski prestolnici postavila svoj drugi kolačkomat (prvi že nekaj tednov deluje ob vhodu v poslovalnico pekarne na Beverly Hillsu v Los Angelesu, ZDA), ki bo sladkosnedom kolačke s premazi in posipi ponujal 24 ur na dan, sedem dni v tednu.

Avtomat proda po tisoč kolačkov na dan
Prvi kolačkomat se je izkazal za odlično (in donosno) zamisel, so se pohvalili predstavniki pekarne, saj avtomat na Beverly Hillsu, odkar so ga postavili, prodaja po 1.000 kolačkov na dan. Enkrat se je naprava celo "sesula", saj je bilo povpraševanje preveliko. Pri tem je zanimivo predvsem to, da so kupci na avtomatu pripravljeni odšteti pol dolarja več od cene, po kateri bi kolaček plačali, če bi stopili v pekarno, torej tri dolarje in pol (malo več kot 2,6 evra). Lastnike pekarne sicer čudi, da so kupcem očitno bolj všeč "strojno" izdelani kolački - sploh, ker se pekarna hvali ravno z ročno izdelavo in pakiranjem kolačkov -, a se držijo reka, da je kupec vedno kralj.

Tudi zato bodo tovrstno "dejavnost" razširili tudi drugam po svetu - najprej v London, kjer že poteka iskanje popolne lokacije za avtomatski izdelovalnik cupcakesov. Tiskovna predstavnica pekarne Sprinkles Nicole Schwartz je za časopis The Guardian pojasnila, da se bosta pekarni in "pripadajoči" kolačkomat odprla "zelo, zelo kmalu".

Pekarna zagotavlja: kolački so vedno sveži
In kako naprava deluje? Ko kupec v avtomat vrže drobiž, lahko prek zaslona na dotik izbere kolaček, premaz in posip, ki mu ustreza. Stroj nato iz "shrambe" vzame kolaček in skozi režo "dostavi" kupcu. Pekarna zagotavlja, da so kolački vedno sveži, saj avtomat redno zalagajo - tudi sicer namreč pekarna deluje noč in dan.