V Radencih so iskali najboljši brizganec. Foto: TV Slovenija
V Radencih so iskali najboljši brizganec. Foto: TV Slovenija

Že res, da minister za zdravje opozarja, a je v tej pijači vendarle nekaj posebnega, ko pa so jo pili že naši predniki - tako ljubitelji špricarja. Vino je pomembno, kaj pa še. "Iščemo to svežino, torej rezkost, torej vino, ki je oplemeniteno s to mineralno vodo tukaj iz Radencev," pojasnjuje Peter Pertoci, sommelier in predsednik komisije.

Zato je za radenski špricar slatina še pomembnejša. "Naj bi bila Petanjski vrelec, kajti Petanjski vrelec se nekako najbolj veže in potem prijetno mozira s tem vinom," je še povedal Pertoci.

Domačini vidijo razlog za njihov "najboljši" špricar drugje. "Zato, ker je že v zraku malo slatine, torej Radenske, in pa ti bregi okoli, kakšni so, pa ljudje takšni, kakršni smo, da sem prideš, mora enostavno špricar biti najboljši," pravi Radenčan Emil Šmidt.

A menda ni boljšega, ko ga zmešamo z golažem. Zato so organizatorji sicer že šeste prireditve po vrsti v goste povabili še kuharje te specialitete.

"Vino in golaž se zelo dobro ujemata, tako da obe strokovni komisiji - tako vinska kot kuharska - iščeta v bistvu najvišjo noto, to se pravi sinergijo," je povedala Sonja Bily z Zavoda za turizem in šport Radenci.

Posebnost tega tekmovanja pa je, da lahko špricar ocenjujejo tudi mimoidoči.

Boštjan Rous, TV Slovenija

Kdo pripravi najboljši brizganec?
Kdo pripravi najboljši brizganec?