Razstava motorjev starodobnikov v Trstu. Foto: RTV SLO
Razstava motorjev starodobnikov v Trstu. Foto: RTV SLO

Ob vstopu v dvorano čudes nekdanje ribarnice obiskovalčev pogled objame morje motorjev, vseh starosti, najrazličnejših modelov in tehničnih posebnosti.

"Če upoštevamo cene na zadnjih dražbah, njihova skupna vrednost presega vse svetovne rekorde. Vredni so skoraj 40 milijonov evrov," je povedal Stefano Zuban, predsednik organizacijskega odbora razstave.

Odstirajo slikovito podobo Trsta v času Avstro-Ogrske, ki je edina premogla vsaj malo urejene poti. "Prvi ljubitelji motorjev so se zbirali tu prav zaradi makadamskih cest. Vozili so motorizirana kolesa, saj takrat še ni bilo pravih motornih koles," je še povedal Zuban.

Tržačani so od doma do Dunaja organizirali tudi tekmovanja po makadamskih cestah, ki so trajala kar nekaj tednov. Vsakdo je v povprečju preluknjal kolo vsaj 50-krat. Drugouvrščeni je za zmagovalcem na cilj prišel kar 23 ur pozneje.

"To so bili izjemni ljubitelji motornih koles. Odpovedali so se vsemu, da so jih lahko vozili. Šlo je za pravo strast," je povedal Paolo Parlotti, predsednik tržaškega motokluba. Tudi pri italijanskem državnem prvaku Gilbertu Parlottiju, ki je leta 1969 zmagal s Tomosovim dvokolesnikom. "Oče je bil Tomosov junak. Bil je voznik, ki je v tistih časih tej blagovni znamki tedanje Jugoslavije prinesel slavo," je še povedal Parlotti.

Dva Tomosova motorja in 108 drugih bo na ogled do konca tedna, vključno z nedeljo.

Motorji starodobniki v Trstu
Motorji starodobniki v Trstu