Vino v posebnih ampulah bo lastnikom ponudilo
Vino v posebnih ampulah bo lastnikom ponudilo "resnično nepozabno in čutno izkušnjo", obljublja proizvajalec. Foto: EPA

Vino cabernet sauvignon kalimna block 42 je shranjeno v zapečatenih, ročno izdelanih 0,75-litrskih steklenih ampulah, kar, piše na spletni strani proizvajalca, predstavlja združeno dediščino Južne Avstralije - vrhunska vina in spretnost pihalcev stekla, ki se že tradicionalno ukvarjajo z izdelovanjem unikatnih ampul na "star" način.

Za visok znesek, približno 134.000 evrov, bodo novi lastniki steklenic v paketu "dobili" še strokovno pomoč pri nalivanju vina. Proizvajalec Penfolds namreč obljublja, da bo svoje izurjeno osebje skupaj s steklenico poslali kamor koli na svetu in da bo steklenico pred novim lastnikom odprta s posebej oblikovanim srebrnim odpiračem.

Poleg tega bo vsaki steklenici priložen še certifikat, ki potrjuje pristnost ročno izdelane ampule, opisan pa je tudi postopek njegove izdelave, še piše na spletni strani družbe Penfolds.

Vino iz grozdja enega vinograda
Gre za vino iz grozdja, ki so ga obrali v enem samem vinogradu, s trt sorte cabernet sauvignon, ki veljajo za ene najstarejših na svetu - vinogradniško območje, poimenovano Block 42, je bilo namreč zasajeno okoli leta 1885. Grozdje, iz katerega je nastalo to vino, prihaja iz vinograda Kalimna, kjer so ga ročno obrali, vino delno fermentirali in ga nato zaprli v nove hrastove sode, v katerih se je postopek fermentacije končal, vino pa se je do polnjenja v ampule v njem tudi staralo, še piše na spletni strani Penfoldsa.

Spodaj si lahko ogledate videoposnetek nastajanja unikatnih ampul, ki ga je družba objavila ob predstavitvi posebne vinske serije.