Vlečenje vrvi ne manjka na nobeni veselici, a udeleženci pravijo, da je to resen šport z uradnimi pravili. Foto: Suzana Vahtarić
Vlečenje vrvi ne manjka na nobeni veselici, a udeleženci pravijo, da je to resen šport z uradnimi pravili. Foto: Suzana Vahtarić

Gostitelji so zmagali v kategoriji B (do 750 kg) pred ekipo Dobrina ter Svetino na tretjem mestu. V kraljevi kategoriji A (do 900 kg) pa jim je zmanjkalo kakšnih 50 kg, za kolikor so bili lažji od nasprotnika. Očitno je bil manko kilogramov odločilen, da se je po izenačenju sreča prevesila v korist ekipe Dobrina.

Državnega prvenstva se udeležuje šest ekip iz štirih krajev, je povedal predsednik športnega društva Matic Moškon. V kategoriji do 750 kg so sodelovali: domača ekipa Bistrica ob Sotli, ekipa Svetina ter s po dvema ekipama v kategoriji A in B Škafarji Kolovrat pri Izlakah ter Izviri Dobrina iz Loke pri Žusmu, v kraljevi A kategoriji se je izjemoma pomerila tudi ekipa gostiteljev.

Vlečenje vrvi ne manjka na nobeni veselici, a udeleženci pravijo, da je to resen šport z uradnimi pravili. Trenirajo tedensko, ob tem pa moči krepijo z delom doma. Ekipo sestavlja 11 članov, sedem jih vleče vrv. Natančno sta določeni tudi dolžina in debelina vrvi, velikost igrišča ter počitek.

Pomembne so še tehnika, ki je prava umetnost, moč, vzdržljivost in teža ekipe v kilogramih. Tudi čevlji so posebni. Lani so v Bistrici ob Sotli na vaških igrah gostili državne prvake Šentjurske korenjake in dobili navdih ter sestavili ekipo.

Mimogrede, vleka vrvi je bila nekoč tudi olimpijski šport - od leta 1900 do 1920.