Joseph Minala, vroča tema na Apeninskem polotoku. Foto: Twitterjev profil Joseph Minala
Joseph Minala, vroča tema na Apeninskem polotoku. Foto: Twitterjev profil Joseph Minala
Fotografija, ob kateri so se številni vprašali, koliko let ima pravzaprav Minala.
Raffaela Fico in Joseph Minala
Minala z nekdanjim dekletom italijanskega nogometnega zvezdnika Maria Balotellija. Foto: Twitterjev profil Joseph Minala

Koliko je star mladi vezist Lazia, ki je z dobrimi predstavami nase opozoril na turnirju Viareggio, se sprašuje (športna) javnost na Apeninskem polotoku?

V osebnih dokumentih nogometaša je zapisano, da je rojen 24. avgusta leta 1996, kar pomeni, da ima le 17 let, sodeč po fotografijah, ki so zaokrožile po spletu, pa jih kaže krepko več. Govorice je dodatno podžgal senegalski spletni časopis senego.net z napisom: "Avgusta bom praznoval 42. rojstni dan." To so besede, s katerimi naj bi Minala omenjeni spletni strani priznal svojo pravo starost.

Nogometaš je navedbe senegalskega medija seveda zanikal, dejal je, da teh besede ni nikoli izrekel in da oseb, ki so to napisale, sploh ne pozna. Nogometašev agent je dejal: "Na njegovem obrazu so znaki njegovega prejšnjega življenja (otroštvo je preživel v sirotišnici, op. a.). Njegovo življenje ni bilo srečno. To je vse. Če bi se zapletli v pogovor z Minalo, bi videli, da je takšen kot vsi drugi 17-letniki."

Oglasil se je tudi rimski nogometni klub, ki je v sporočilu za javnost zapisal, da je rojstni list Minale absolutno zakonit. Dodali so, da so to čiste laži, ki so si jih izmislili tisti, ki želijo očrniti ugled kluba: "Pridržujemo si pravico ukrepati zoper vse, ki bodo širili laži, da bi zaščitili dobro ime kluba in nogometaša."

Minala si zasluži spoštovanje!
"Pravijo, da je videti kot 40-letni moški? Ali mi lahko poveste, kako bi 40-letnik zdržal takšen tempo igre," se je v pogovoru za italijanski Corriere della Sera vprašal predsednik rimskega kluba Claudio Lotito, ki je stopil v bran mlademu nogometašu. Dodal je, da si Minala zasluži boljši obravnavo od medijev, še posebej zaradi svoje težke poti: "Joseph je doživel veliko težkega. V življenju je doživel veliko težkih preizkušenj ... saj poznate njegovo zgodbo, ko je prispel v Italijo, so mu dodelili skrbnika. On je žrtev bolnega sistema, poleg vsega drugega pa je Minala človeško bitje, ki ga je treba spoštovati."

Italijanski novinar Max Evangelista, ki poroča s tekem mladinske ekipe Lazia, je za BBC dejal, da so kakršne koli navedbe, da ima Minala 41 let, neverjetne. Dejal je, da je Minala zelo dober igralec - v tej sezoni je dosegel pet golov in šest asistenc za mladinsko ekipo, ki brani naslov državnega prvaka - in je nemogoče, da ima 41 let: "Ko si obkrožen z mladimi igralci, ki drug za drugim tečejo hitro kot hudič, se mi zdi nemogoče, da se z njimi v boj poda nekdo, ki jih ima 41. Minala je zelo hiter, odlično podaja. To je neverjetna novica, zato je Lazio čutil potrebo, da se oglasi in zanika navedbe."

"On je otrok, ki razmišlja kot otrok. Njegova želja je le, da še naprej igra nogomet. To je edina stvar, na katero je osredotočen, na svojo nadarjenost, saj on to vsekakor je - pravi talent," je za BBC sklenil pogovor Evangelista.