Oddajo, med katero voditelj govori, poje in celo kuha, predvajajo na televizijski postaji Geo News, svojim zvestim gledalcem in gledalkam pa v oddaji poleg otrok podarjajo tudi druge nagrade, kot so motorna kolesa, hišni kino, prenosni računalniki, pralni stroji ... Foto: YouTube
Oddajo, med katero voditelj govori, poje in celo kuha, predvajajo na televizijski postaji Geo News, svojim zvestim gledalcem in gledalkam pa v oddaji poleg otrok podarjajo tudi druge nagrade, kot so motorna kolesa, hišni kino, prenosni računalniki, pralni stroji ... Foto: YouTube
Prošnja
Boj za gledalce je najsrditejši prav med svetim muslimanskim mesecem, TV-mreže pa so za boljšo gledanost pripravljene iti zelo daleč: neka televizijska oddaja vdira v bordele, druga je sprožila gonjo zoper mlade zaljubljene pare, ki si po parkih izkazujejo ljubezen, v oddajah so tudi v živo spreobračali ljudi iz hinduizma v islam, izganjali so duhove ... Foto: Reuters

Televizijski šov Amaan Ramazan, ki je mešanica dobrodelnosti, pobožnosti in kiča, je postal po eni strani prava uspešnica med gledalci, po drugi strani pa je nenavadno podarjanje otrok sprožilo tudi val kritik.

V oddaji, ki so jo predvajali prejšnji teden, je voditelj Aamir Liaquat Hussain pustil odprtih ust občinstvo, ko je napovedal eno izmed novosti oddaje - podarjanje otrok.

"To je lepa deklica, ki jo je nekdo vrgel na smetišče. Poglejte, kako čudovita in nedolžna je," je govoril voditelj, medtem ko je dojenčico nastavljal kameram.

Potem je predstavil par, ki je po nekaj letih čakanja na novega družinskega člana tega dobil kar med oddajo. Objokana novopečena mamica je otroka opisala kot darilo ramazana, njen mož pa je opisal razočaranje, ki ga doživljata, ker ne moreta imeti otrok: "V 14 letih, odkar sva poročena, sva pretrpela veliko. Dejali so mi, naj se poročim z drugo, toda ostal sem potrpežljiv, za potrpežljivost sem prosil tudi svojo ženo." Dojenčico je par poimenoval Fatima.

Kritike z vseh strani
Bina Šah
, pisateljica iz Karačija, kjer se oddaja snema, je potezo televizijske mreže kritizirala z besedami: "To kaže samo na komercializacijo vsega v pakistanski družbi, vključno z vero. In podarjanje otroka kot del spektakla na televiziji je najhujša kršitev medijske etike, kar se jih spomnim."

"Najprej se postavlja vprašanje, ali bi morala biti posvojitev otroka prikazana na takšen javen način," dodaja Šahova, ki meni, da gre za stvar, ki zahteva veliko zasebnosti. Šahova se sprašuje tudi o zakonitosti postopka: "Ustvarjalci oddaje niso odgovorili niti, ali so sledili pravnim postopkom, ko gre za posvojitev. V Pakistanu je to zelo dolgotrajen proces." Eden izmed komentatorjev v Pakistanu pa pravi: "Prepričan sem, da bodo imeli ti otroci boljše življenje, toda tega ne počnejo z dobrim namenom, to počnejo zgolj zaradi boljše gledanosti."

Na stotine zapuščenih otrok, predvsem deklic
Muhammad Ramzan Chhipa
iz združenja za pomoč otrokom Chhipa Welfare Association je dejal, da njegova organizacija (ki je v oddaji "podarila" otroka) na leto reši na stotine otrok, ki so jih zapustili starši: "Najdemo jih na smetiščih in na drugih umazanih mestih. Najdemo tudi veliko mrtvih dojenčkov, zato prosimo starše, naj jih raje prinesejo k nam, naj jih ne vržejo stran."

V konservativni islamski državi je rojstvo zunajzakonskih otrok kaznivo dejanje, ki je kaznovano s smrtjo, pakistanska zakonodaja pa predpisuje do sedem let zapora za tiste, ki svoje otroke zapustijo. Na leto najdejo na stotine zapuščenih otrok, predvsem deklic, ki jih v Pakistanu vidijo kot večje finančno breme, saj večini žensk ni dovoljeno delati.