Zapornik je diplomiral iz prava. Foto: EPA
Zapornik je diplomiral iz prava. Foto: EPA

Marcello Dell'Anna, nekdanji mafijski šef, ki je v zaporu diplomiral iz prava, bo odvetnikom predaval o zaporniškem pravu.

Tečaj bo potekal v zaporu, zanimanje zanj je zelo veliko, zaradi prostorskih omejitev pa bo omejen na največ 20 udeležencev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Danes 46-letni Dell'Anna, ki je bil pri 23 letih obsojen zaradi naročila plačanih umorov in je zaprt v bližini mesta Nuoro na Sardiniji, je zaprt na najstrožje varovanem oddelku zapora.

Čeprav je zaprt, mu je uspelo diplomirati iz prava. Izpite je opravljal v zaporu, leta 2012 pa so ga za 14 ur izpustili izza rešetk na podelitev diplome.

Trenutno si Dell'Anna, avtor več člankov, objavljenih v strokovnih revijah, prizadeva za zmanjšanje svojega varnostnega statusa. V skladu z italijansko zakonodajo bi se to lahko zgodilo le, če bi postal ovaduh, kar pa zavrača zaradi varnosti svoje družine. Zunaj zapora ima namreč Dell'Anna ženo in sina.

Distanciral se je od preteklosti
Odvetnica Monica Murru, ki mu je pomagala pripraviti tečaj, zagotavlja, da je nekdanji voditelj mafijske skupine Sacra Corona Unita danes popolnoma drug človek. "Distanciral se je od preteklosti," poudarja.

Kot predavatelj bo zapornik prejel za svoje delo, ki ga bo opravil med 24. januarjem in 21. marcem, tudi skromno plačilo. Odvetnica pa zanika, da bi njegov status lahko kakor koli vplival na vsebino tečaja. "Uspe mu, da se distancira od statusa zapornika. Daje mu občutek koristnosti," je o tečaju povedala odvetnica.