Kam in kdaj postaviti svojo brisačo? Foto: EPA
Kam in kdaj postaviti svojo brisačo? Foto: EPA
false
Na Hrvaškem so obračunali s plažnimi okupatorji, ki od letošnjega julija po komunalnih skladiščih užaljeno iščejo svoje plastične vavčerje. Foto: MMC/Televizija Slovenija

Na svetu nas je že skoraj osem milijard, bitka za življenjski prostor je neizprosna in vsakodnevna. Tudi na mikro, mikroravni. Na slovenskih plažah tako - predvsem v iskanju sence - poteka pravi boj za prostor.

Da preživiš dan kolikor toliko človeško, je treba v boj že zgodaj. Seveda s primernim orožjem. Za dostojne in "ne drzni si blizu" markacije bo v morju kmalu zmanjkalo kamnov, nekatere parcele so vzorno geodetsko zakoličene.

Kopališče v Fiesi in divja plaža med Fieso in Piranom je ena sama brisačna rezervacija.

Piranska Punta: višji rezervacijski standard, višji rezervacijski rekviziti. Zlahka naletiš na ostanke naselbin, razgled na obzorje s trona, priročna začasna skladišča. Piranska Punta pa je sploh ena sama rezervacijska instalacija, pa še zgodaj ni treba vstati - vse ostane tam čez noč.

Pred brisačnimi okupatorji ne pobegnejo niti dostopne poti, javne površine, zasebna terasa - zakaj pa ne.

Bolj se bližamo Bernardinu, bolj elitni so mali brisačni triki.

Kako ukrepati?
Če so na Hrvaškem obračunali s plažnimi okupatorji, ki od letošnjega julija po komunalnih skladiščih užaljeno iščejo svoje plastične vavčerje, pri nas to ni tako preprosto: "Mi lahko nekaj ukrepamo na naših javnih kopališčih, kar se pa vsega preostalega tiče, pa je lahko - če rečem po domače - prosto po Prešernu," pravi Alen Radojkovič, direktor Okolja Piran.

Na piranski občini pozdravljajo povečan obisk plaž, so pa ugotovili, da imajo težavo - razmah "brisačkarjev". Pisno odgovarjajo, da bodo preučili, ali imajo že zdaj pristojnosti za udarec po mizi ali pa bi morali za pregon tovrstnih nočno-jutranjih markacij na javnih površinah po vzoru Hrvaške sprejeti poseben odlok.


Reportažo Eugenije Carl z "rezervirane" slovenske obale si lahko ogledate v priloženem videoposnetku!

Boj za prostor na slovenskih plažah
Boj za prostor na slovenskih plažah