Ljubljana se bo odela v praznično podobo. Foto: BoBo
Ljubljana se bo odela v praznično podobo. Foto: BoBo
Prireditev Začetek prešernosti se bo v središču prestolnice začela ob 17.15, istega dne pa se bo začel tudi Miklavžev sejem, na Bregu, Cankarjevem nabrežju, Kongresnem trgu in na Prešernovem trgu pa še praznični sejem. Foto: BoBo
Stojnice bodo obratovale od 10. do 23. ure oziroma do polnoči. Foto: MMC RTV SLO

Prestolnica bo zažarela v sredo.

Ena izmed največjih prireditev ob prižigu luči bo v prestolnici, kjer se vsako leto zbere veliko število ljudi, da bi si med prvimi ogledali praznično podobo mesta. Poleg velikanskega božičnega drevesa sredi Prešernovega trga pa je tokrat v ospredju še eno drevo, in sicer tisto, ki stoji na ploščadi pred gostilno Figovec.

Drevo je v znak prijateljstva Ljubljani podaril Zagreb, slovenska prestolnica je tako po Dunaju, Rimu, Berlinu in Budimpešti postala peto mesto, ki bo na enega izmed svojih trgov postavila smreko iz Zagreba.

Devetmetrsko drevo je po pojasnilih Hrvaške turistične skupnosti okrašeno s simboličnimi lectarji v 200 božičnih kroglah in stekelcih ter z večstoletnimi tradicionalnimi lesenimi otroškimi igračami z območja hrvaškega Zagorja. Lectovo srce kot prepoznaven hrvaški izdelek in spominek mesta Zagreb izraža dobrodošlico in ljubezen do soljudi, so pojasnili.

Sandra Švaljek in Vesna Kusin, namestnici zagrebškega župana Milana Bandića, ki zaradi suma korupcije med preiskavo ne sme opravljati županskih nalog, bosta v sredo ob 17.30 drevo slovesno predali ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću.

Na prireditvi, na kateri bodo prižgali luči na drevesu, bo nastopila zagrebška skupina Kralji ulice, program bodo popestrili tudi liki iz zagrebške zgodovine, mimoidočim bodo podarili nekatere zagrebške spominke in tudi promocijski material, s katerim bodo povabili Ljubljančane, naj obiščejo Zagreb med adventom.

Veseli december v Ljubljani
Prireditev Začetek prešernosti se bo v središču prestolnice začela ob 17.15, istega dne pa se bo začel tudi Miklavžev sejem, na Bregu, Cankarjevem nabrežju, Kongresnem trgu in na Prešernovem trgu pa še praznični sejem. Stojnice bodo obratovale od 10. do 23. ure oziroma do polnoči.

Turizem Ljubljana v času praznikov pripravlja tudi druge prireditve, med drugim nastope pevskih zborov ljubljanskih osnovnih šol, sprevode Miklavža in Dedka Mraza, ulično gledališče ter ustvarjalne delavnice za otroke na Kongresnem trgu.

Napovedujejo tudi pester glasbeni program. Na Novem trgu bodo med 16. in 25. decembrom med drugim nastopili Fake Orchestra, Nula Kelvina, Adi Smolar in Uroš Perić kvartet. Na Kongresnem trgu so med 26. decembrom in 1. januarjem med drugim predvideni Parni valjak, Andrej Šifrer, Big Foot Mama, Siddharta in Danijela. Na Pogačarjevem trgu bodo nastopili tudi Ansambel Ponos, Mladi gamsi, Slovenski muzikantje in Jovi Bend, na Trgu francoske revolucije pa med drugim Počeni škafi, Hladno pivo in Hellcats.

Za sofinanciranje decembrskega programa je iz občinskega proračuna namenjenih 113.000 evrov, del stroškov pa bodo pokrili donatorji, je na novinarski konferenci povedala Petra Stušek, v. d. direktorice javnega zavoda Turizem Ljubljana, ki napoveduje, da bo na silvestrsko noč v Ljubljani realiziranih vsaj 3.000 prenočitev turistov. Za vse leto si sicer obeta na milijon realiziranih prenočitev.

Maribor in Celje že osvetljena
Maribor je že v petek zajelo predpraznično vzdušje. S prižigom lučk na Trgu generala Maistra so zaznamovali vstop v Čarobni december 2014.

Za velik del brezplačnega dogajanja v veselem decembru so poskrbeli v Narodnem domu, kjer bodo ves mesec v Vetrinjskem dvoru in na še nekaj drugih prizoriščih skupaj s soorganizatorji pripravljali številne dogodke za otroke in odrasle v okviru Vilinskega mesta. Na Trgu Leona Štuklja do odprli ArtMarjevo božično vasico. Prav na najmlajšem mariborskem trgu bo potekala tudi večina koncertov, že 12. decembra bo nastopila skupina Kingston, dan zatem Tinkara Kovač.

Mestna občina letos ni predvidela večjih novosti v novoletni okrasitvi mesta, koncept ostaja enak lanskemu, v ta namen pa so predvideli do 100.000 evrov.

Lučke so v nedeljo prižgali že v Celju, v Kranju bodo lučke prižgali jutri, v Kopru pa v petek.