Nobena preiskava ni pokazala, kaj se v resnici skriva v pljučih Savićeve. Nazadnje se je izkazalo, da je šlo za ogromnega črva, ki ga je nevede najverjetneje prinesla s sabo iz Avstralije. Foto: EPA
Nobena preiskava ni pokazala, kaj se v resnici skriva v pljučih Savićeve. Nazadnje se je izkazalo, da je šlo za ogromnega črva, ki ga je nevede najverjetneje prinesla s sabo iz Avstralije. Foto: EPA

Savićeva je zaradi hudega kašlja obiskala vse mogoče bolnišnice in nabrala za pet kilogramov zdravstvene dokumentacije, ne da bi zdravniki ugotovili vzrok kašlja.

Najprej so sumili, da gre za čir na želodcu, potem je opravila vse alergološke, pulmološke in otorinolaringološke preiskave. Hodila je na inhalacije in spreminjala zdravila za pritisk, a ni pomagalo.

Predlagali so ji celo obisk pri psihiatru, ker so bili mnenja, da je kašelj posledica stresnega poklica. Samo pri bronhoskopiji, ko z miniaturno kamero snemajo v pljučih, so našli "nekaj čudnega". Sklenili so, da gre za "pulzirajočo krvno žilo", ki pa ne more biti razlog za kašelj.

Črv končal v odtoku
Pred kratkim pa jo je med prhanjem začelo dušiti in je izkašljala slabih deset centimetrov dolgega črva z oranžno glavo in temno piko na njej, se na poročanje hrvaškega časopisa Jutarnji list sklicuje Slovenska tiskovna agencija (STA). Šokirani odvetnici ni uspelo preprečiti, da črv ne bi končal v odtoku, kar bi lahko prispevalo k natančnejši diagnozi zdravstvenih težav, ki jih je trpela od leta 2005.

Kako je zajedavec končal v njenih pljučih, ostaja neznanka. Pulmologi v zagrebški bolnišnici na Jordanovcu menijo, da je Savićeva verjetno dobila črva na poti po Avstraliji. Zdravnica Sanja Popović - Grle je ocenila, da se primer Savićeve lahko zgodi enkrat v petih milijonih primerov. Potrdila je, da se zdravniki v praksi srečujejo z zajedavci, ki povzročajo težave s pljuči, a nihče nikoli ni videl zajedavca, ki bi bil v sapnici.

Ker črva ni več, razmišljajo o dodatnih preiskavah, s katerimi bi morda lažje ugotovili podrobnosti o zajedavcu. Primer bodo predstavili tudi na evropskem kongresu pulmologov.